Hlavní obsah

Razie v sídlech ROP Střední Morava, pět lidí zadrženo a obviněno

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Čtyři muži a jedna žena ve věku od 31 do 53 let byli zadrženi při úterní policejní razii na pracovištích Regionálního operačního programu (ROP) Střední Morava v Olomouci, Zlíně a Otrokovicích. Zároveň byli obviněni z několika trestných činů. V případě prokázání viny jim hrozí vězení od pěti do dvanácti let.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zásah policie v kancelářích Regionálního operačního programu Střední Morava v Olomouci a Zlíně

Článek

Všichni jsou stíháni na svobodě. Právu to ve čtvrtek sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Detektivové na uvedených místech podle něj zasahovali v rámci případu, který řeší již od dubna loňského roku na základě podezření z přijímání úplatku a poškozování finančních zájmů Evropské unie v souvislosti s přidělováním dotací.

Zadrženy byly dvě osoby z podnikatelské sféry a tři pracovníci ROP. Provedeno bylo i šest domovních prohlídek a tři prohlídky jiných prostor. Detektivové při nich zajistili pro trestní řízení především výpočetní techniku a listinné materiály k projektům.

Obvinění z braní úplatků i uplácení

„Pracovníkům ROP je kladeno za vinu, že poskytovali za úplatek ve výši přibližně dvou procent z celkové dotace žadatelům o dotace nadstandardní služby a informace spojené s přípravou a následnou realizací projektů několika penzionů a hotelů na střední Moravě. Dotace na konkrétní projekty se pohybují v řádech desítek miliónů korun,“ uvedl mluvčí s tím, že další dva zadržení pak měli úplatky pro pracovníky ROP zprostředkovávat a předávat.

BEZ KOMENTÁŘE: Policejni razie v ROP ve ZlíněVideo: Novinky

Zadržení byli obviněni podle konkrétního podílu na trestné činnosti. „Padla obvinění z podplácení, přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby, poškození finančních zájmů Evropské unie a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přičemž některých z deliktů se měli obvinění dopustit formou spolupachatelství,“ uvedl Hanták.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám