Hlavní obsah

NS: Soud neudělal chybu, když žďárskou útočnici pustil na svobodu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Okresní soud v Opavě neudělal chybu, když loni v únoru propustil do ambulantního léčení Barboru O. Konstatoval to Nejvyšší soud (NS), když nevyhověl stížnosti pro porušení zákona, kterou podala bývalá ministryně spravedlnosti Helena Válková. Žena v polovině říjnu loňského roku vtrhla s nožem v ruce do jedné ze škol ve Žďáru nad Sázavou a ubodala šestnáctiletého chlapce, který bránil své spolužačky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Na snímku z 15. října 2014 policisté přivádějí ženu k jihlavskému okresnímu soudu, který rozhodoval o jejím vzetí do vazby.

Článek

Podle soudce NS Petra Šabaty opavský soud neporušil žádný zákon. „Bylo potřeba posuzovat situaci v době, kdy rozhodoval soud o jejím propuštění z ústavní léčby do ambulantní. Stížnost byla podaná po tragickém útoku ve Žďáru, posouzení celého případu jsme proto věnovali velkou pozornost,“ upozornil Šabata.

Ministryně ve své stížnosti tvrdila, že opavský soud porušil zákon, protože si řádně neověřil, zda u ženy opravdu zabrala léčba. Do ústavu byla Barbora O. umístěna poté, co v jedné z havířovských škol v roce 2012 napadla vychovatelku a dvě hodiny držela další dívku jako rukojmí. Válková argumentovala, že k propuštění na svobodu si měl soud vyžádat znalecký posudek a nespoléhat se jen na dobrozdání léčebny.

Soud si při rozhodování o propuštění zjistil všechny podstatné okolnosti včetně průběhu léčby.
soudce NS

„Po prvním útoku znalec potvrdil, že žena trpí paranoidní schizofrenií a v důsledku nemoci se nebyla schopná ovládnout a ani nerozpoznala protiprávnost svého jednání. Proto byla umístěna do ústavní léčby,“ zrekapituloval Šabata. V léčebně byla žena asi dva roky, poté Psychiatrická nemocnice Opava podala k tamnímu soudu návrh na změnu léčení z ústavního na ambulantní.

Soud posudek nepotřeboval

„V únoru 2014 se konalo veřejné zasedání, kde byla vyslechnuta žena i její lékař. Ten potvrdil, že žena pochopila, čeho se dopustila. Navíc od roku 2013 byla v otevřeném režimu léčby, byla bez známek nemoci, litovala svého činu a zvládala i víkendové dovolenky, které trávila v doprovodu své matky,“ vysvětlil Šabata s tím, že nic nenasvědčovalo tomu, že by žena mohla znovu zaútočit.

Soudce upozornil i na to, že i psychiatr, ke kterému žena docházela po propuštění na léčbu, potvrdil, že útočnice chodila pravidelně každý měsíc a její stav se nijak nehoršil. „Nemáme za to, že by byl postupem opavského soudu porušen zákon. Soud si při rozhodování o propuštění zjistil všechny podstatné okolnosti, včetně průběhu léčby i lékařské prognózy. Nic soudu neukládalo nechat si vypracovat znalecký posudek, když měl odborné vyjádření psychiatrické nemocnice,“ zakončil Šabata.

Spolužáci se loučí s ubodaným chlapcem ze Žďáru nad SázavouVideo: Novinky

K útoku ve střední škole obchodní došlo 14. října ráno. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se rozhodl bránit 16letý chlapec. Ten na následky bodných zranění zemřel. Následně se vrhla na druhou dívku, které pomohl vyjednavač.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám