Hlavní obsah

Důkazů, že oběšený otec zneužíval dceru, je málo. Nestačily by ani na stíhání

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Policie poslala k ledu případ, v němž byl otec rodiny z Klatovska podezřelý ze sexuálního zneužívání své pětileté dcery. Muž se pod tíhou kauzy oběsil. Policie měla ale důkazů tak málo, že by nestačily ani na zahájení trestního stíhání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Případ jsme  v těchto dnech odložili,“ potvrdila v úterý Právu Dana Ladmannová z klatovské policie. Bližší podrobnosti k tomu nesdělila. Druhým dechem ale policisté dodávají, že nestihli provést všechny potřebné kroky pro objektivní posouzení případu s ohledem na to, že muž se v průběhu vyšetřování oběsil.

Celou vyšetřovací mašinérii spustila speciální pedagožka, ke které dívka docházela kvůli problému s řečí. Té se zdály divné obrázky, které holčička namalovala, a tak ji podrobila výslechu. Z něho nabyla dojmu, že by mohla být zneužívána otcem. Své podezření konzultovala s psycholožkou, která to oznámila policii.

Na to konto kriminalisté zahájili úkony trestního řízení, vyslechli podezřelého a za účasti soudní znalkyně i jeho dceru. Muž potvrdil, že obě malé dcery běžně koupe ve vaně, ale rezolutně popřel, že by z jeho strany docházelo k sexuálnímu zneužívání. Dívenka při výslechu také nic takového nepotvrdila. Znalkyně dospěla k závěru, že nelze spolehlivě potvrdit ani vyvrátit, že byla pohlavně zneužita.

Policisté dále rozhodli, že otce dívky nechají vyšetřit sexuologem. K tomu už ale nedošlo, neboť muž spáchal sebevraždu. Podle jeho přítelkyně to byla nejspíš reakce na to, že jim sociálka během vyšetřování odebrala obě dcerky. „Miloval je a vzorně se o ně staral,“ reagovala už dříve mužova družka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám