Hlavní obsah

Vězeň ve Valdicích se chtěl pomocí dláta a tyče probourat na svobodu

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jičín
Aktualizováno

Útěk z jedné z nejstřeženějších věznic v České republice, z Valdic na Jičínsku, plánoval nebezpečný vězeň, který si tu odpykával třináctiletý trest vězení za loupež. Snažil se pomocí improvizovaných nástrojů probourat zdí cely a z areálu pak utéci. Jeho pokus ale v úterý odhalili příslušníci Vězeňské služby.

Foto: Vězeňská služba ČR

Otvor o hloubce 30 centimetrů vězeň maskoval ručníkem.

Článek

Pokus o útěk byl zjištěn při prohlídce cely uvedeného odsouzeného. U stropních mříží tam byly nalezeny improvizované nástroje: dláta a tyč sloužící k bourání zdiva, dvacetimetrové lano vyrobené z provázků, kovová kotva, kladka ke slanění a vzpěra hromosvodu, určená rovněž k hloubení,“ uvedla mluvčí Valdic Eva Francová.

Jak dlouho však vězeň na hloubení otvoru pracoval, nechtěla blíže specifikovat. „Toto vše je nyní předmětem šetření, bližší informace proto nemůžeme nyní sdělit,“ uvedla Francová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Vězeňská služba ČR

Nástroje, které chtěl vězeň použít k útěku.

Vězni se podařilo vyhloubit ve zdi otvor velikosti asi 30krát 40 centimetrů o hloubce až 30 centimetrů. Vydlabané cihly pečlivě ukrýval zabalené do přebytečné deky a vložené do nepoužívané skříňky. Otvor ve zdivu pak zamaskoval ručníkem.

„Že by se z naší věznice někomu podařilo utéci, to nepamatuji. To je otázka určitě desítek let zpátky. Vězeňská služba se setkává spíš s odchody z pracoviště, z nestřeženého pracoviště, ale to v našem případě není možné. Všichni odsouzení jsou zaměstnáváni v prostoru věznice, jsme zvýšená ostraha, proto režim je u nás přísnější než u věznic dohledových či dozorových,“ upozornila mluvčí.

Foto: Vězeňská služba ČR

Valdická věznice

„Vězeň podezřelý z přípravy útěku se ke svému činu doznal. Utéci se prý pokusil z důvodu svého dlouholetého trestu. Jeho spoluvězeň, rovněž odsouzený za závažnou trestnou činnost k dlouholetému vězení, o přípravě útěku údajně nic nevěděl, bourání zdiva se zřejmě odehrávalo v době, kdy v cele nebyl,“ uzavřela mluvčí.

V tuto chvíli se incident šetří a do té doby nelze podle mluvčí spekulovat o tom, jaký dopad bude na vězně mít. Pokud vyšetřování dojde k závěru, že došlo ke spáchání trestné činnosti, bude odsouzený trestně odpovědný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám