Hlavní obsah

Bál jsem se o řidičák a Prahu neznám, vysvětloval u soudu riskantní honičku

Novinky, bad
Praha

„Bál jsem se, že mi vezmou řidičák,” vysvětloval silniční pirát Martin Ondrouch (26) z Prostějovska, proč ujížděl před policií vysokou rychlostí centrem Prahy. Po zhruba patnáctiminutové honičce naboural do policejního auta. Zranil při tom dva policisty i sebe. U pražského městského soudu čelí obvinění z pokusu o obecné ohrožení, za což mu hrozí až 15 let vězení.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Martin Ondrouch skrýval u soudu tvář.

Článek

K honičce jako z akčního filmu, kvůli které policisté uzavřeli na tři hodiny Karlovo náměstí, došlo loni v únoru.

Policisté v ulici 5. května zjistili, že auto, které projíždělo okolo, má kradenou SPZ, a proto se ho rozhodli zastavit. Řidič však na výzvy nereagoval a začal ujíždět ulicemi Prahy až na Palackého náměstí, odtud pak směrem na Karlovo náměstí, kde narazil do policejního auta.

Zadržení řidiče na Karlově náměstíVideo: Novinky

Ondrouch se podle obžaloby pohyboval po Praze rychlostí třikrát převyšující tu povolenou.

„Ačkoli věděl a viděl hustý provoz a chodce ve městě, prudce svištěl rychlostí až 150 km/h,“ četl obžalobu žalobce Tomáš Saňa. Což v pondělí u soudu potvrdil i jeden ze zasahujících policistů.

„Celá ta situace mě opravdu upřímně mrzí. Jel jsem rychle, ale ta rychlost, co mi kladete za vinu, je strašně vysoká. Prahu neznám, ale tak rychle jsem nejel,“ vypověděl Ondrouch. Podle svého odhadu mohl prý jet asi 80 km/h.

„Kdybych znal víc Prahu, tak bych věděl, že jsem tady bez šance, a zastavil bych,“ doplnil Ondrouch. „Věděl jsem, že to auto je slabé na ujíždění před policií.“

Srážka policistů s ujíždějícím autem na Karlově náměstíVideo: Policie ČR

„Řidič narazil v plné rychlosti čelně do policejního auta. Náraz služební auto odhodil asi o 40 metrů. Mladík se ještě pokusil utéci, ale po chvíli byl zadržen,“ řekla krátce po nehodě mluvčí pražské policie Hana Jeřábková.

Vyskočil za jízdy

Ondrouch podle obžaloby na Karlově náměstí těsně před nárazem do policejního auta ze svého vozidla za jízdy vyskočil. Při nárazu zranil mladík nejen sebe, ale i dva policisty. Všichni byli převezeni do nemocnice s lehkými až středně těžkými zraněními.

„Bál jsem se, že mi vezmou řidičák za vysokou rychlost na dálnici z Olomouce do Prahy,“ odpověděl Ondrouch na dotaz soudkyně Evy Brázdilové. Jeho vysoké rychlosti si totiž všimla dálniční policie na dálnici D1. Té se Ondrouch ztratil tím, že sjel z dálnice na lesní cestu, kde vyměnil registrační značky vozidla, které prý našel v autě.

Tři roky za znásilnění a vydírání

„Auto jsem dostal do zástavy od známého, kterému jsem půjčil 27 tisíc,“ vysvětlil Ondrouch, který bydlí u rodičů a vydělává si příležitostně. Přesto dokázal svému známému půjčit.

Soudkyně se jej také zeptala na užívání drog. „Návykové látky užívám rekreačně. Ve správný čas na správném místě,“ odpověděl Ondrouch. „Jednou týdně si zakouřím marihuanu, tak desetinu gramu. Jednou za měsíc si udělám čáru pervitinu a šňupnu ho,“ vysvětlil. Alkohol prý nepije vůbec.

Podle jednoho z policistů, kteří Ondroucha pronásledovali, měl po zadržení pozitivní test na amfetamin v moči.

V minulosti byl už několikrát trestán. Jednou dostal tříletý nepodmíněný trest za vydírání a znásilnění. V březnu 2013 byl ale podmínečně propuštěn s 30měsíční zkušební lhůtou. Soudkyně se ho proto zeptala, proč vyrazil na cestu z Moravy do Čech bez dokladů. „Protože jsem blbec,“ zhodnotil to Ondrouch.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám