Hlavní obsah

Kvůli pochybení ortopeda museli pacientce vyměnit kloub, tvrdí žalobce

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V pondělí stanul před plzeňským soudem ortoped z Fakultní nemocnice v Plzni Michal Zdařil, kterého žalobkyně viní z těžké újmy na zdraví z nedbalosti. Helena N. před pěti lety upadla při venčení psa na chodník a poranila si ruku. O rok později jí museli lékaři vyměnit ramenní kloub. Státní zástupkyně tvrdí, že k tomu došlo kvůli pochybení lékaře, který ji tehdy po úraze ošetřoval.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Michal Zdařil (vpravo) u soudu

Článek

„Špatně určil diagnózu u pacientky, kterou vyšetřil po úrazu ramene. V důsledku toho u ní později došlo k předčasnému rozvoji degenerativních změn ramenního kloubu, které bylo nutné řešit až jeho kompletní náhradou,“ řekla žalobkyně Blanka Špánková.

Šestatřicetiletý lékař se vinen necítí. „Diagnostikoval jsem zlomeninu horní poloviny pažní kosti, kterou odhalily rentgenové snímky, nic nenasvědčovalo tomu, že tam je ještě jiné poranění. Omezenou hybnost v průběhu dalšího léčení jsem přičítal poúrazové artróze,“ hájil se Zdařil.

Později se zjistilo, že u 58leté pacientky se kvůli úrazu také posunul pažní kloub na zadní stěnu pouzdra a tím bylo poškozeno cévní zásobení pažní kosti. Podle státní zástupkyně lékař chyboval tím, že neprovedl doplňující CT vyšetření. „Toto vyšetření neprovedl ani během dalších kontrol, když si pacientka stěžovala na bolesti a špatnou hybnost,“ konstatovala žalobkyně.

Zdařil reagoval tím, že se jednalo o běžný úraz. “V těchto případech se CT vyšetření standardně nedělá. Rentgen ukázal spirálovou frakturu pažní kosti, čemuž odpovídaly všechny klinické příznaky,“ uvedl ortoped.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám