Hlavní obsah

Nebráníte provozu, v Praze vás neodtáhnou, ukázal případ poslance

– Praha

Strážníci městské policie nemohli odtáhnout auto poslance ANO Jana Volného, protože k tomu nebyl zákonný důvod. Novinky o tom informovala mluvčí strážníků Irena Seifertová. Podle ní auto stálo na chodníku, kde ale chodci mohli procházet. Je to skvělá zpráva pro Pražany a návštěvníky metropole, kterým doposud městská policie odtahovala auta z míst, kde nebránila provozu.

Foto: Michal Valášek

Článek

„Podle posouzení hlídky strážníků v konkrétním místě a čase se nejednalo o překážku silničního provozu, která by ohrožovala bezpečnost a plynulost silničního provozu. Nebyl tedy zákonný důvod k nařízení odtahu vozidla,“ uvedla Seifertová.

„Hlídka, která posuzovala situaci, zjistila, že vozidlo stálo všemi koly na chodníku, a nikoli na přechodu pro chodce. Podle posouzení strážníků na místě a v čase byl i přes výše uvedené umožněn bezpečný a plynulý pohyb chodců. Způsob řešení přestupkového jednání a druh zvolené sankce jsou vždy na správním uvážení strážníka, který danou situaci řeší,“ vysvětlila mluvčí strážníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Strážníci parkování poslance vyřešili „Výzvou osobě podezřelé ze spáchání přestupku“, která se dává za stěrač auta. Podle mluvčí má teď přestupce pět dní na to, aby se dostavil na obvodní oddělení k projednání přestupku. Následně je případ předán magistrátu.

Pokutu prý uhradí

V silničním zákoně je překážka provozu na pozemních komunikacích definována takto: Překážka je vše, co by mohlo ohrozit bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích, například náklad, materiál nebo jiné předměty, vozidlo ponechané na pozemní komunikaci nebo závady ve sjízdnosti pozemní komunikace.

Foto: Michal Valášek

Poslanec Jan Volný zaparkoval svou škodu na chodníku u přechodu v blízkosti Veletržního paláce, kam spěchal na předvolební debatu ve čtvrtek večer. Volný se ke svému přestupku přiznal. [celá zpráva]

„Jsem debil. Spěchal jsem, přijel jsem pozdě, objížděl jsem třikrát blok, nikde nebylo místo, tak jsem to tam švih,“ popsal Novinkám. „Bylo to blbý parkování, souhlasím,“ uvedl. V pátek přišel na služebnu strážníků a zaplatil pokutu 500 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám