Hlavní obsah

Policie chce kvůli daňovým únikům za 289 miliónů obžalovat pět lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pět lidí a jednu firmu se chystá obžalovat protikorupční policie za krácení daní. Stát měli poškodit o 289 miliónů korun. Pikantní na celé kauze je, že celou činnost skupiny řídil jeden z obviněných přímo z věznice. Oznámil to ve středu mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalisté případ vyšetřovali od léta 2011, v poslední době na něm v rámci týmu Kobra spolupracovali s pracovníky finanční správy. Pět lidí a jednu firmu navrhli u Vrchního státního zastupitelství v Praze obžalovat z krácení daně, poplatku a podobné povinné platby, dva z obviněných navíc z legalizace výnosů z trestné činnosti.

Předstírané nákupy a prodeje

„Obvinění měli po vzájemné domluvě soustavně krátit povinnost k dani z přidané hodnoty a dani z příjmu právnických osob jedné z firem," uvedl Ibehej. Podle kriminalistů vytvořili řetězec předstíraných nákupů a prodejů v oblasti reklamy a vystavovali k nim daňové doklady. S jejich využitím si pak obvinění, mezi kterými je i daňový poradce a advokát, údajně snižovali daně.

Skupinu měl podle detektivů nejdříve na svobodě a poté i z věznice řídit muž, který byl odsouzen za obdobnou trestnou činnost. Pokyny ostatním předával prostřednictvím dalšího muže, který vystupoval jako jeho obhájce. Obviněný daňový poradce měl pomáhat nelegálně optimalizovat daňová přiznání, uvedl Ibehej.

Zapojil i manželku

„Do podvodů měla být zapojena i manželka hlavního organizátora, která na základě jeho pokynů měla zajišťovat každodenní chod společností," doplnil mluvčí.

V červnu protikorupční policie v rámci tohoto případu s krycím názvem Klima provedla sedm domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Jako výnos z trestné činnosti při nich zajistila osm miliónů korun v hotovosti, 6,5 miliónu na bankovních účtech, nemovitosti za zhruba deset miliónů korun, auta za 7,5 miliónu a pohledávky ve výši 110 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám