Hlavní obsah

Exředitel Homolky nachytal sám sebe. Našly se fotky, kde pózuje s milióny

Právo, Radim Vaculík

Bývalý šéf pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý (55), který je stíhán za předraženou zakázku na digitalizaci chorobopisů, zřejmě není příliš předvídavý. Detektivové našli v jeho počítači fotografie, na kterých se zvěčnil s několika milióny korun. Během středeční domovní prohlídky objevili i jeho pracovní diář.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý

Článek

Do toho si zaznamenal data, kdy přijímal „plnění“ z údajně zmanipulované zakázky, za kterou podle policie spolu s dalšími třemi lidmi zinkasoval více než padesát miliónů do vlastní kapsy.

V diáři si údajně zapsal i to, co si za zmíněné „plnění“ koupil. Vesměs šlo o drahé věci v řádech desetitisíců korun a o zlato.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To ale nebylo všechno. V bytě Dbalého policisté nalezli i výpisy z účtů vedených na Kypru, Britských Panenských ostrovech či v Singapuru.

Zabavili mu majetek

Dozorový žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula proto tohoto neurochirurga podezřívá, že „přesunul výnosy z trestné činnosti“ právě na ně.

Nejspíš i kvůli tomu tedy žalobce Matula 25. června rozhodl o zabavení veškerého majetku Dbalého.

Ve svém usnesení ale blíže nespecifikoval, co všechno vlastně zajistil. Podle všeho jde o nemovitosti, dvě luxusní auta značky Toyota a Audi, o finanční hotovost a účty včetně výplat Dbalého, který už proti tomu podal stížnost.

Právu se nyní podařilo rovněž zjistit, jaké konkrétní důvody stály za tím, že Vladimír Dbalý jako jediný ze čtveřice stíhaných skončil v ruzyňské vazební věznici.

Žalobce: Nadstandard by si nemohl dovolit

Zaprvé podle tvrzení žalobce v jeho návrhu na vazbu získal bývalý generální ředitel značný majetek v podobě již zmíněných cenností či peněz a udržuje vysoký životní nadstandard, přestože by si to podle oficiálních příjmů nemohl nikdy dovolit.

Matula v návrhu také jako důvod vazby uvedl, že Dbalý bere měsíční mzdu zhruba dvacet tisíc korun, ale zároveň splácí hypotéku ve výši 55 tisíc, „nakupuje exotické dovolené“ a rovněž „nakupuje kokain“.

„Jsou tam používány lži, které spíše svědčí bulvárnímu deníku anebo literatuře sci-fi,“ reagoval na to jeden z obhájců Dbalého. Dbalý měl prý sice v minulosti problémy se závislostí, ale šlo o alkohol, a nikoli o drogy. V současné době už prý má po odvykací kúře. Stejně tak podle něj státní zástupce nesdělil u soudu pravdu, když konstatoval, že manželka Dbalého nepracuje.

„To je paradoxní, protože přímo u vazebního projednávání byla předložena soudu jedna z pracovních smluv paní Dbalé. Ale takových lží je tam daleko více,“ konstatoval advokát s tím, že manželka obviněného lékaře pracuje jako zdravotní sestra ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Psal úvahu o korupci

Dalším z důvodů vazby podle mínění státního zástupce vědomí obviněného bylo to, že údajně získal prostředky z trestné činnosti, a tudíž i obava, že bude odhalen.

Detektivové totiž našli při prohlídce také jeho dopis, jakési filozofické pojednání, v němž řeší, jak běžné jsou manipulace s veřejnými zakázkami, jak je provází korupce a zda nemá všechno říct.

Podle obhájců ale nešlo o žádné přiznání, jak si to vykládá policie, nýbrž o úryvek z chystané autorské knihy bývalého šéfa Homolky.

Matula rovněž chtěl, aby Dbalý skončil ve vazbě kvůli možnému ovlivňování svědků, které prý policie dosud nevyslechla. Jde prý například o členy hodnotící komise, která o stíhané zakázce jednala a vybírala vítězného uchazeče, ale i zástupce některých firem.

Obhajoba ale i zde tvrdí, že žalobce uvedl soudu nepravdivé informace, protože prý všichni žádaní svědci byli od roku 2010 minimálně jednou vyslechnuti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám