Hlavní obsah

Lihový boss Březina bojoval proti nelegálnímu alkoholu z Polska, prohlásil bílý kůň Čaniga

Právo, Aleš Fuksa, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Otec Vladimír Březina a jeho synové Radek (43) a Tomáš (36) Březinovi se ve středu setkali při hlavním líčení u Krajského soudu v Olomouci. Dvaašedesátiletý muž vystoupil v soudní síni coby svědek ve věci půlmiliardového krácení daní při nelegálním obchodování s lihem, ze kterého jsou obžalováni oba jeho potomci. Dopoledne u soudu vypovídal také nastrčený majitel Likérky Drah Pavel Čaniga.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

U soudu se objevil i Pavel Čaniga z Likérky Drak, jejíž jméno figurovalo v metanolové aféře.

Článek

Vladimír Březina však před senátem strávil pouze krátkou chvíli. „Odmítám vypovídat, jsem otec,“ uvedl pouze Vladimír Březina. Ještě před začátkem hlavního líčení byla znát na postarším muži nervozita. Vyhýbal se fotoaparátům a dostal se do ostré rozepře s jedním novinářem. Nelíbilo se mu, že ho natáčí a chtěl mu vzít mobilní telefon.

Můj líh byl potravinářský, byl v pořádku.
Pavel Čaniga

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dopoledne u soudu vypovídal i další předvolaný svědek, kterým je bílý kůň a nastrčený majitel Likérky Drak Pavel Čaniga. Ten nejenže před časem stál coby svědek v metanolové aféře, když se etikety se jménem likérky, která ve skutečnosti patří Radku Březinovi, objevily na lahvích se smrtelně jedovatou směsí, ale od ledna je navíc jedním z patnácti obviněných členů lihové mafie. Březinův gang měl v nově prošetřované trestní věci ošidit stát až o tři miliardy korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Bratři Tomáš (vpopředí) a Radek Březinovi se ve středu u soudu setkali se svým otcem. Byl předvolaný coby svědek.

„Jsem jednatelem i majitelem Likérky Drak. Březinovi nic nedlužím, ani jsem si od něj nic nepůjčil. Znám ho jen jako obchodního partnera v oblasti automatů na prodej alkoholických nápojů. Byl to jeho projekt a nechtěl jsem, aby na něm s Březinou spolupracovala jiná likérka. Zdál se mi perspektivní,“ uvedl Čaniga.

Podle něj byl výhodou automatů fakt, že výrobky do něj nešly přes prostředníka, ale přímo od dodavatele. „Nehrozilo tak, co se dělo v trafikách, kde se objevil pančovaný alkohol s etiketami mé Likérky Drak,“ doplnil Čaniga.

Obviněn z ovlivňování svědků 

Sám tvrdí, že s fiktivně zdenaturovaným lihem neměl nic společného. „Můj líh byl potravinářský, byl v pořádku. Likérka Drak totiž byla téměř 24 hodin pod dohledem celníků. A když ne, bylo vše zaplombované.“

Čaniga se rovněž vyjádřil k dovozům nelegálního lihu z Polska, který byl v posledních letech rozšířený a jak tvrdí Čaniga, bojoval proti tomu i Radek Březina. „Kdyby celníci po černém lihu z Polska šli, nedošlo by vůbec k metanolové aféře. Tak jsem to odnesl já, i když s ní nemám nic společného,“ konstatoval Čaniga, který v souběžné kauze z ledna 2014 figuruje jako obviněný z ovlivňování svědků.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Vladimír Březina působil před vstupem do soudní síně nervózně až podrážděně.

Není to pravda, nikdy jsem nikoho neovlivňoval a nikdo mě k tomu nenabádal. Potkal jsem se sice s paní Březinovou (manželkou Radka Březiny pozn. red.), která mi tvrdila, že lidé u výslechů lžou, ale ani ona mě k ničemu nenabádala a nenutila,“ podotkl ke svému novému obvinění.

Od listopadu 2013 Čaniga nepodniká, Likérku Drak prodal společnosti Mersy, od ledna je navíc ve vazbě.

Svědci mají strach 

K soudu justiční eskorta přivede v průběhu hlavních líčení naplánovaných až do pondělí dalšího mediálně známého muže, a to svědka Tomáše Křepelu, hlavu metanolové aféry, při které přišlo o život padesát osob.

Nedělejte ze mě pitomce. Urážíte mě tím.
soudce na adresu svědka

Křepela totiž před mnoha lety pracoval pro Radka Březinu coby obchodní zástupce v hrobickém Morávia-Chemu, odkud mířil fiktivně zdenaturovaný líh do lihovarů v Česku a na Slovensku. V metanolové aféře hrozí Křepelovi doživotí.

Z některých svědků, kteří v průběhu tří dnů vypovídají před senátem, je znát strach z Radka Březiny. Jedním z nich je bývalý správce Březinových objektů Jaroslav Takáč. Podle policejních záznamů se s ním Březina sešel a připomínal Takáčův stopadesátitisícový dluh vůči Březinově firmě.

Březina měl prohlásit, že pokud jej Takáč svou výpovědí nepoškodí, bude jeho dluh umazán a Březina nebude muset platit spotřební daň. Takáč v úterý před soudem mlžil, což se nelíbilo předsedovi senátu Ondráškovi. „Nedělejte ze mě pitomce. Urážíte mě tím,“ prohlásil na adresu Takáče soudce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám