Hlavní obsah

Kradl v nebezpečné zlatokopecké štole, dostal dvouletou podmínku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Kvůli krádeži kabelu nasazoval Josef Šuba život v hlubině opuštěné zlatokopecké štoly v Kašperských Horách. Jeho adrenalinový kousek nyní odměnil klatovský soud dvouletou podmínkou.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Do díry o průměru necelý celý metr se zloděj spustil po laně, které uvázal na starou lešenářskou trubku.

Článek

Případ jednatřicetiletého zloděje nebyl projednáván v klasickém procesu, ale soudce rovnou vydal rozhodnutí o trestu, tzv. trestní příkaz, který Šubovi začátkem dubna poslal poštou.

„Obžalovaný muž ho dosud nepřevzal, takže není v právní moci,“ upozornil místopředseda klatovského soudu Jaromír Veselý s tím, že pokud nebude s trestem souhlasit, soud musí nařídit hlavní líčení.

Šuba se začátkem jara spustil pomocí primitivního horolezeckého náčiní do sto metrů hluboké větrací šachty v opuštěné štole Bedřich. Chtěl ukrást nefunkční elektrický kabel, který je pozůstatkem nerealizovaného projektu rozšíření zdejší seismické observatoře z 80. let. Vytáhnout celý svazek měděných drátů ale bylo nakonec nad jeho síly, odřízl jen asi pětimetrový kus a prodal ho ve sběrně za pár stovek.

Jen báňští záchranáři  

„Je to desítky metrů hluboká větrací šachta vyražená do skály, která spojuje dvě štoly pod sebou a kudy vede i kabel. Vlézt do ní si troufnou jen dobře vybavení báňští záchranáři, kteří pravidelně kontrolují její průchodnost,“ uvedl Jan Zedník z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

Šuba se podle starostky Kašperských Hor Bohuslavy Bernardové (BEZPP) v lokalitě bývalého zlatého dolu vyzná. „Má to tam prolezlé od dětství,“ dodala.

Policii na zloděje upozornil ochránce přírody, který šel do štoly sčítat netopýry. „Našel vypáčené dveře i mříž. „V jedné z postranních chodeb jsme objevili batoh s lezeckými věcmi. U vchodu do štoly jsme proto nastražili fotopast, která nám na místě zachytila pohyb podezřelého,“ sdělil šéf kašperskohorské policie Jaromír Vaněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám