Hlavní obsah

Osmnáctiletá matka ubila roční dceru tři dny poté, co ji soud svěřil babičce

Právo, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Teprve osmnáctiletá Nikola S. stanula v pondělí před Krajským soudem v Ostravě kvůli tomu, že loni v prosinci v rodinném domku v Sedlištích u Frýdku-Místku ubila svoji roční dcerku. Učinila tak jen pár dní poté, co soud svěřil dítě do péče babičky, protože matka se o ně nestarala. Nikola, která je obžalovaná z ublížení na zdraví s následkem smrti, u soudu odmítla vypovídat.

Osmnáctiletá matka ubila roční dceru tři dny poté, co ji soud svěřil babičceVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Tragédie se odehrála 5. prosince v domě, jejž Nikola krátce obývala se svým přítelem. „Svou dceru měla opakovaně udeřit do horní poloviny těla a do hlavy. Mělo také dojít k opakovaným nárazům hlavy dítěte o zeď. Následkem toho vzniklo krvácení do mozku, kvůli kterému holčička zemřela,“ uvedl státní zástupce David Bartoš.

Obviněná své jednání bagatelizuje. Připouští možná jeden úder nebo jednu facku, ale dále jakékoli vinu odmítá.
žalobce

Dítě ale podle něj nebylo dlouhodobě týráno. „Tři dny před událostí soud rozhodl, že dítě bude svěřeno do výchovy babičce. To ale rozhodně nebylo z důvodu týrání. Šlo spíše o to, že holčička nevyrůstala v dobrém prostředí a že se o ni obžalovaná nestarala dobře,“ řekl státní zástupce.

Útok, který skončil smrtí dívky, tak byl s největší pravděpodobností jednorázovou záležitostí. Proč své dítě tak brutálně napadla, není jasné. Motiv policistům matka neprozradila a v pondělí před trestním senátem dokonce odmítla vypovídat s tím, že mluvit bude během hlavního líčení až později. „Obviněná své jednání bagatelizuje. Připouští možná jeden úder nebo jednu facku, ale dále jakékoli vinu odmítá,“ doplnil Bartoš.

Motiv v dopise 

Motiv by mohl prozradit i dopis, který obžalovaná před několika dny napsala svému dalšímu příteli, který je v současné době ve výkonu trestu. Soudkyně Šárka Skalská při zahájení hlavního líčení uvedla, že vedení věznice dopis poskytlo soudu, protože obsahuje důležité informace, takže kopie části dopisu byla založena do spisu.

Hlavní líčení pokračuje v dalších dnech výslechy svědků a soudních znalců. Poté bude pravděpodobně odročeno.

Reklama

Výběr článků

Načítám