Hlavní obsah

V Lanškrouně hořela galvanovna, škody jdou do stovek miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Požár, který v neděli dopoledne zachvátil objekt galvanovny v Lanškrouně, způsobil podle prvních odhadů škody za 200 miliónů korun. Nad město stoupal černý dým a lidé z okolí byli vyzváni, aby nevětrali a zbytečně nevycházeli. Hasiči již mají oheň pod kontrolou. Dohašování bude pokračovat i přes noc.

Požár v galvanovny v LanškrouněVideo: Tomáš Cacek

 
Článek

Galvanovna společnosti Kozák Svitavy, která se zabývá povrchovou úpravou různých materiálů, je v budově bývalé Tesly Lanškroun. Hořet začalo krátce po 11:30. Na místě zasahovalo několik hasičských jednotek.

Hasiči nejprve nemohli do objektu vstoupit, protože uvnitř vybuchovaly propan-butanové láhve a také acetylenová souprava. Lidé v okolí byli upozorněni, aby nevětrali, informovala mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková.

Zásah komplikoval kromě explozí také hustý dým, k průzkumu silně zakouřených prostor tak museli hasiči používat termokameru. Na místo bylo povoláno i protiplynové vozidlo k měření nebezpečných koncentrací v ovzduší.

"Výsledky měření stále nejsou známy. Hlídají se rovněž odpadní vody a kanalizace," řekla starostka Stanislava Švarcová. Jeden ze zasahujících hasičů se podle ní nadýchal kouře.

Foto: Šerkopová Krasava, ČTK

Požár bývalé galvanovny

Po 17. hodině nalezli hasiči v objektu 20 25kilogramových barelů hydroxidu draselného, který není sice hořlavý, ale při hašení vodou vzniká louh. „Látka samotná nehoří, ale může se při teple rozkládat a vytvářet leptavé nebo toxické plyny,” upozornila mluvčí Horáková.

Podle webových stránek města vypukl nejprve v jedné z vnitřních místností malý požár, ale kvůli mnoha dřevěným konstrukcím a hořlavým izolacím se rozšířil.

Foto: pro Novinky Kateřina Roller

Hořící areál bývalé galvanovny

Policie odklání dopravu od nádraží, cesta z Lanškrouna do Rudoltic je uzavřená. Řidiči musejí využít objížďku přes Ostrov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám