Hlavní obsah

Taxikáře v Praze ovládl strach. Přestávají zastavovat na mávnutí na ulici

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hrůza z řádění sériového vraha ochromila taxikáře a mění historicky zažitou praxi. Někteří z nich mají zbraně, jiní jen obavy, ale dušují se, že už zákazníka z ulice nevezmou. Linka 158 je zahlcena jejich žádostmi o pomoc, i když jde o drobné konflikty.

Foto: Policie ČR

Mladší muž jezdil renaultem.

Článek

Vyšetřovatelé pražské mordparty dnem i nocí pátrají po vrahovi, který má podle pátečního vyjádření policie na svědomí tři oběti. [celá zpráva] Všichni muži byli taxikáři, zavražděni byli ve stejný den v týdnu – ve čtvrtek večer, a podle policií nepotvrzených informací stejnou zbraní.

Někteří mají zbraně, já spoléhám na pohotovostní tlačítko.
pražský taxikář

První oběť (42) byla nalezena v únoru v Lužické ulici v Praze 2, ve stejné ulici se pak našlo jedno z aut dvou zavražděných mužů (26 a 60), jejichž těla policie nalezla v pátek 11. dubna v příkopu uprostřed polí v pražské Uhříněvsi. Byli surově zbiti a zastřeleni ranou do týlu.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo nálezu dvou mrtvých taxikářů v Uhříněvsi. Archivní záběryVideo: Novinky

V úterý pražští policisté na hlavním nádraží chytili v prodejně potravin muže, který měl u sebe doklady jednoho ze zavražděných taxikářů. Jak k nim přišel, vyšetřovatelé nezveřejnili, ani to, zda jde o možného pachatele nebo svědka. Po výslechu ho pustili na svobodu.

Policie žádá o pomoc

Ve středu policie zveřejnila fotografie aut zavražděných taxikářů a požádala veřejnost o pomoc. Hledá poslední zákazníky, ale i občany, kteří mohli taxikáře ve čtvrtek večer vidět. [celá zpráva]

Foto: Policie ČR

Starší muž jezdil škodou

Objevily se také spekulace, že s těmito případy souvisí i smrt starší ženy, kterou též neznámý vrah zastřelil v tramvaji č. 17 v polovině února.

„Tomu už moc nevěřím, že by s tím souvisela i ta mrtvá v tramvaji. Ale strach mají všichni, jenomže co máme dělat. Z dispečinku vždy zákazníka vezmu, to musím. Z ulice to tak není. Když se mi ten člověk nezdá, jedu dál, nebo řeknu, že jsem obsazený. Tak to teď dělají i ostatní. Nikdy nemůžete mít jistotu, kdo vlastně za vámi sedí. Určitá ochrana je, že prostě člověka z ulice nevezmete,“ svěřil se Právu jeden z pražských taxikářů.

„Někteří mají zbraně, já spoléhám na pohotovostní tlačítko. Jakmile nastane nějaká krizová situace, po zmáčknutí se rozezní na naší centrále a ti přivolají policii. Tohle povolání je rizikové, i já sám jsem čelil útokům dvakrát, ale pokaždé jsem to ustál a nic se mi nestalo,“ dodal řidič taxislužby.

Mezi taxikáři panuje strach. Vražda jejich kolegů se stále vyšetřujeVideo: Novinky

Z obav a podezřívavosti tísňovou linku nyní pražští taxikáři vytáčejí bez váhání při sebemenším problému a žádají pomoc a přítomnost policie, i když jde například jen o zákazníka, který odmítá zaplatit.

„Zaznamenali jsme více volání na tísňovou linku 158 ze strany taxikářů. Naši operátoři jsou těmito voláními v posledních dnech vytíženi, ale byli jsme na to připraveni a reagujeme na všechny takovéto žádosti o pomoc,“ sdělila Právu Jeřábková.

Jen přes dispečink

I dispečinky řidičům radí nebrat zákazníky z ulice vůbec a nabízejí jim kurzy, kde se učí rozpoznat psychologický profil zákazníka, rozklíčovat jeho vystupování a odhalit případné nebezpečí.

Řádění sériového vraha a nebezpečí, ve kterém se denně ocitají řidiči taxi, dělá vrásky už i vedení Prahy. Zatím však neví, jak by je ochránila.

„Čeká nás zasedání bezpečnostního výboru, na kterém to určitě budeme řešit. Nicméně žádný z provozovatelů taxislužby se na nás zatím neobrátil s žádostí o zavedení nějakých nových bezpečnostních opatření. To, co se stalo, je hrozné, ale zatím jsme o žádné konkrétní pomoci nebo ochraně nejednali,“ sdělil Právu Lukáš Manhart (TOP 09) pražský radní, do jehož gesce spadá taxislužba.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám