Hlavní obsah

Muž při potyčce zabil seniora. Byla to nutná obrana, uznal soud

Novinky, bad
Praha

Spravedlnosti bylo učiněno zadost. S takovým pocitem mohl odcházet v úterý od Vrchního soudu v Praze osvobozený Jiří Valášek (55), který byl obžalovaný ze zabití seniora. Podle dřívějšího soudního rozhodnutí se provinil neúmyslným zabitím, odvolací soud ale rozhodl jinak. Podle něj jednal v sebeobraně, když jej 72letý důchodce opakovaně napadal kvůli roztržce vyvolané seniorovou manželkou.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Osvobozený Jiří Valášek odchází od soudu

Článek

Soud své rozhodnutí odůvodnil tím, že Valášek jednal v nutné obraně, pro kterou zákon nemá měřítko. „Konflikt byl vyvolán nevhodným chováním poškozené doplněným o agresivní jednání jejího manžela,“ uvedl předseda senátu Martin Zelenka. Dodal, že riziko vyvolané útokem nese útočník, nikoliv obránce. Otázku finančního odškodnění odkázal na občanskoprávní řízení. Proti rozsudku není možné odvolání.

„Já se cítím stále nevinný. Je mi líto, co se stalo, že pán zemřel. Já jsem se jen bránil a snažil se vyhnout konfliktu,” řekl ve své závěrečné řeči Valášek, kterému po vynesení rozsudku spadl kámen ze srdce. „Je to dobrý,“ ulevil si, když opouštěl soudní síň.

Arogantní zákaznice zavolala manžela 

Incident se stal v prosinci 2011 u benzínové pumpy na pražském Bohdalci. Valášek zrovna platil u pokladny, když se přiřítila zákaznice a arogantně vyžadovala po obsluze potvrzení o platbě kartou. Valášek ženu slušně upozornil, že se situace dá řešit rozumně a v klidu. To však ženu rozhněvalo ještě víc a šla si postěžovat ven svému manželovi.

Ten vtrhl do prodejny a muže nejprve slovně a pak i fyzicky napadl. Vrhl se na něj, začal ho škrtit a poté, co ho mladší a statnější Valášek odstrčil, zaútočil na něj senior s lahví v ruce. Obsluha ho sice odzbrojila, rozzuřený důchodce ale pokračoval v útoku na odcházejícího Valáška i venku.

Muž zemřel na následky pádu 

Oba muži v následném souboji upadli na zem, starší z nich se však při pádu uhodil do spánku, což se ukázalo jako fatální. Muž totiž i přes rychlý zásah lékařů zranění o dva týdny později v nemocnici podlehl.

Městský soud v Praze shledal Valáška loni v létě vinným z neúmyslného zabití a uložil mu tříletý trest s odkladem na čtyři roky. S tím se ale Valášek nesmířil. „Cítím se nevinen," prohlásil tehdy. „Je to jeho vina. Já sám vnitřně cítím, že jsem nevinen, " dodal tehdy a na místě se odvolal.

Vůči rozsudku se odvolal i zmocněnec poškozené kvůli výši finanční náhrady. Soud totiž nařídil obžalovanému uhradit jednak náklady na pohřeb a jednak vyplatit 80 tisíc korun jako odškodné. Náhrada za usmrcení nejbližšího příbuzného je zákonem určena na 240 tisíc. Podle soudu tedy všichni tři účastníci nesli stejnou míru viny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám