Hlavní obsah

Otce „vlčích dětí“ hledají policisté z celé Evropy

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otce dvou chlapců, které s partnerkou dva roky skrývali před světem, 38letého Martina Kašpárka hledají od března policisté po celé Evropě. Muž měl v prosinci 2012 nastoupit do vězení, dodnes se však skrývá neznámo kde.

Foto: Policie ČR

Martin Kašpárek

Článek

„Pátrání po muži bylo rozšířeno i na Evropu,“ sdělila Právu mluvčí Policejního prezidia Vlasta Suchánková.

V Česku totiž policie po Kašpárkovi pátrá už od loňského ledna, a stále bez výsledku. I přesto, že informace o pátrání a fotografie hledaného muže přinesla před rokem všechna média.

„Evropský zatýkací rozkaz jsme vydali 5. března,“ upřesnila Právu mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Právě od zdejšího soudu si Martin a Hana Kašpárkovi odnesli nepodmíněné tresty. Stejně starou partnerku Hanu hledá policie už od loňského května, předpokládá však, že se pár někde společně skrývá.

Nepomohla ani veřejnost

Loni vyhlášené celostátní pátrání vyvolalo u veřejnosti značný ohlas. „Přijali jsme desítky poznatků, kde by se mohli zdržovat, nicméně při prověřování se nakonec ukázalo, že šlo o podobnost, ne o hledané osoby,“ uvedla Suchánková.

Kašpárkovi jsou vyznavači alternativního stylu života a je možné, že žijí na odlehlém místě, kde si obživu zajistí příležitostnou manuální prací. To mohou prakticky kdekoli, tedy i v zahraničí.

Foto: Právo

Rodiče vlčích dětí opět před soudem.

Pokud by se však objevili v České republice, policie i nadále očekává jakékoli informace na bezplatné lince 158.

Kašpárková své dva syny tajně porodila a poté je spolu s manželem zhruba dva roky izolovali od světa v bytě na pražských Vinohradech.

Chlapce, jimž byly v době jejich objevení jeden a tři roky, nepustili nikdy z bytu. Děti byly špatně vyživované a zaostalé.

Dnes se o ně starají příbuzní otce a jejich stav se podle znalců postupně zlepšil.

K dovolání se musí vyjádřit obžalovaný

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal už před více než rokem dovolání k Nejvyššímu soudu v neprospěch otce dětí.

Není spokojen s rozhodnutím Vrchního soudu v Praze, který původní rozsudek, jímž byl Martin Kašpárek odsouzen k osmiletému trestu, zmírnil. Zeman žádá nové projednání a nové rozhodnutí ve věci. Jeho dovolání však stále leží na Městském soudu v Praze a na Nejvyšší soud dodnes nedorazilo.

„Když dovolání podává státní zastupitelství, musí obžalovaný dostat prostor, aby se k němu vyjádřil,“ vysvětlila mluvčí Puci. I případný nový soud je tak závislý na dopadení uprchlého otce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám