Hlavní obsah

Policie objasnila v Plzni případ zmizelých vzácných houslí

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Čtyři roky se táhl případ zmizelých houslí za 12 miliónů korun z exekutorského skladu v Plzni. Podle zjištění kriminalistů se jednalo o fikaný podvod, ve kterém měli prsty vykonavatel exekutora i dlužník.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Případ je o to zajímavější, že vykonavatelem exekutora je Marek Ředina, kterého plzeňský okresní soud ve středu poslal na pět let do vězení. Dlužníkem je pro změnu Zdeněk Červinka, který před čtyřmi lety proslul oprášením české tradice výroby síťových tašek.

Příběh se začal psát v roce 2010, kdy housle Francesco Gobetti z roku 1710 zabavila zadluženému 49letému podnikateli Zdeňku Červinkovi plzeňská soudní exekutorka Jitka Wolfová. Cenný hudební nástroj poté skončil ve skladu exekutorského úřadu. Když po více než roce úřad housle nezpeněžil, následovalo insolvenční řízení. Úřad v tu chvíli zjistil, že ve skladu miliónové housle chybějí.

Podle insolvenčního správce Ivana Mikeše je měla ztratit právě exekutorka Wolfová, která však takové tvrzení popírala. Naopak vše oznámila na policii s tím, že housle pravděpodobně někdo ukradl. Plzeňští kriminalisté po více než roce vyšetřování přišli s podobným závěrem. Zároveň zjistili, že majitelem houslí není podnikatel Červinka, jak exekutorce Wolfové tvrdil. Skutečný vlastník mu je pouze svěřil za účelem zprostředkování prodeje.

Do exekutorského depozitu následně podstrčili jiné housle v hodnotě tří tisíc korun
policejní mluvčí

„V průběhu exekutorského řízení se vykonavatel exekutorské kanceláře (Ředina – pozn. redakce) domluvil s povinným (Červinkou – pozn. redakce), v rozporu s exekutorským řádem, že mu housle vrátí, aby je mohl povinný prodat. Peníze z prodeje pak chtěli použít na uspokojení věřitelů povinného,“ vysvětlila policejní mluvčí Ivana Telekešová.

Červinka ale housle neprodal a vrátil je skutečnému majiteli. „Do exekutorského depozitu následně podstrčili jiné housle v hodnotě tří tisíc korun,“ dodala policejní mluvčí.

Neprávem očerněná soudní exekutorka Wolfová nyní zvažuje podání žaloby na ochranu dobré pověsti. Zároveň adresuje Asociaci insolvenčních správců a Ministerstvu spravedlnosti stížnost na neetické chování insolvenčního správce Mikeše. „Jeho lživé a zavádějící výroky a styl chování považujeme za zcela alarmující,“ uvedla Wolfová.

Byznys se síťovkami padl

Podnikatel Červinka je nyní podezřelý z trestného činu porušení povinnosti učinit pravdivé prohlášení o majetku. V Česku proslul zejména díky své firmě Saariense, která oprášila výrobu tradičních síťových tašek. Nepohodl se však se dvěma zaměstnanci, kteří z firmy odešli a rozjeli vlastní byznys. Červinka bývalé kolegy označil za strůjce svého krachu.

„Nezlobte se, ale vůbec se k tomu nechci vyjadřovat. Bez komentáře,“ reagoval ve středu na dotaz Práva Červinka.

Jedním z mnoha pochybení vykonavatele exekutora Řediny se pro změnu zabývá Exekutorská komora České republiky. Ten se o případném trestu dozví za mřížemi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám