Hlavní obsah

Vyhořelou chatu na Pustevnách střeží policisté, nevyloučili ani úmyslné zapálení

– Vsetínsko
Právo, Jiří Růžička

Požár jednoho ze symbolů Pusteven v Beskydech na Vsetínsku, chaty Libušín, mohl být úmysl. Policie zatím tuto verzi nevyloučila, sdělila Právu v pondělí odpoledne Jana Macalíková, mluvčí Krajského ředitelství Policie ČR ve Zlíně.

Foto: HZS Zlínského kraje

Požár chaty Libušín na Pustevnách.

Článek

„Krajští vyšetřovatelé si případ převzali kvůli výši škody, která může dosáhnout až 80 miliónů korun. Předběžně je věc vyšetřována pro podezření z trestného činu obecného ohrožení, to ale může být průběžně překvalifikováno,“ uvedla mluvčí.

„Protože zatím nemáme poznatky o technické závadě, nelze vyloučit ani úmyslné jednání. Není však znám ani motiv, proč by to mohl někdo udělat. Zatím jsme neměli možnost stav detailně zkoumat, protože zbytky objektu ještě doutnaly,” sdělila Macalíková. Policisté místo střeží. V úterý by měli být i s hasiči u rozebírání a odstraňování zbytků na požářišti, měly by se hledat další stopy.

Foto: HZS Zlínského kraje

Chata Libušín na Pustevnách přišla požáru o střechu

„Na místě v noci zasahovalo dvanáct jednotek se sedmdesáti hasiči Zlínského a Moravskoslezského kraje s šestnácti cisternami, vysokozdvižnou plošinou a další technikou,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Libor Netopil.

„Požár zachvátil především pravou část budovy, nejvíce umělecky hodnotnou jídelnu,“ sdělil v tiskovém prohlášení ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Jindřich Ondruš. Muzeum je od roku 1995 správcem objektu.

Foto: HZS Zlínského kraje

Významná památka přišla při požáru o střechu

Libušín prošel s blízkým hotelem Maměnka, další Jurkovičovou stavbou, od roku 1995 rekonstrukcí. Jeho oprava si vyžádala 25 miliónů korun. „Chceme vyhlásit sbírku na pomoc při nové rekonstrukci po požáru,“ sdělil ředitel Ondruš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám