Hlavní obsah

Policie v Rakousku zatkla hledaného architekta Řičáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policisté v Rakousku zatkli hledaného architekta Marka Řičáře, který si má za dotační podvod a praní špinavých peněz odpykat šest let vězení. Informaci ČTK potvrdila mluvčí policejního prezidia Vlasta Suchánková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Marek Řičář v roce 2006

Článek

Řičář před několika lety vystupoval jako jeden z klíčových svědků v takzvané kauze Budišov a byl na čas zařazen i do programu na ochranu svědků.

"Mezinárodně hledaný muž byl zatčen včera (v úterý) v odpoledních hodinách na území Rakouska. Před policisty se záměrně skrýval a snažil se uprchnout. Rakouští policisté ale jeho útěku zabránili," popsala mluvčí. Na Řičáře byl vydán evropský zatýkací rozkaz kvůli dodání do výkonu trestu.

Podle pravomocného rozsudku Řičář vymyslel a pomohl uskutečnit plán na vylákání dotace 15,5 miliónu korun od ministerstva pro místní rozvoj. Činu se dopustil s dalšími lidmi, taktéž později odsouzenými. Peníze určené na zpracování dokumentace k vybudování multimediálních komunikačních center v regionech skončily u Řičáře nebo na účtech společností, které ovládal. Architekt vinu popírá.

V kauze Budišov státní zástupce vinil bývalého poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeňka Doležela a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku z vydírání Řičáře kvůli získání evropských dotací. Soud však dvojici pravomocně osvobodil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám