Hlavní obsah

Zloděj, který vraždil po odhalení, si odsedí 17 let

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

K sedmnácti letům vězení ve věznici s ostrahou odsoudil ve čtvrtek jednatřicetiletého Tomáše Klemšu z Březové nad Svitavou Krajský soud v Hradci Králové. Trestní senát ho uznal vinným, že vloni v září zavraždil pětaosmdesátiletou důchodkyni. Motivem k jeho brutálnímu činu byly peníze. Z domu své oběti ukradl 25 tisíc korun.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Tomáš Klemša zřejmě vraždil kvůli penězům.

Článek

„Rozsudek není pravomocný, neboť jak obžalovaný, tak státní zástupkyně si ponechali lhůtu na podání odvolání,“ uvedla Iva Matušková z tiskového odboru hradeckého soudu. A dodala, že by podle tohoto rozsudku měl Klemša zaplatit pozůstalým odškodné převyšující 489 tisíc korun.

Myšlenka okrást ženu, kterou znal už z dětství, neboť naproti ní bydleli jeho prarodiče, napadla obžalovaného, když k ní loni 25. září přišel vyměřovat rekonstruovanou kanalizaci.

„Nechal jsem si pootevřená dvířka na zahradu a tudy jsem se později dostal dovnitř,“ řekl během své výpovědi u soudu obžalovaný Klemša a dušoval se, že mu šlo pouze o peníze, které potřeboval na splacení svých statisícových dluhů.

Chtěl se udat 

Neměl trvalé zaměstnání a příjem z brigád zřejmě nepostačoval na uhrazení až 300tisícové částky, kterou po něm chtěli prostřednictvím vymahačů věřitelé.

Ženě prý ublížit nechtěl. Myslel si, že stačí, když ji přidusí prostěradlem a zakryje obličej. Než však prohledal místnosti a stačil s nalezenou obálkou s hotovostí utéci, stařenka se probrala, poznala ho a dokonce ho oslovila křestním jménem.

Údajně zpanikařil, vzal ze stolu další povlečení a tím ženu uškrtil. „Původně jsem si myslel, že mě vůbec neuvidí,“ řekl soudu. Večer po činu přemýšlel, že se sám udá. Než tak ale učinil, předvolali ho už druhý den kriminalisté, kterým se následně doznal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám