Hlavní obsah

Výbušný systém v trezorech používali v minulosti i čeští diplomaté

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při zkoumání středečního výbuchu v domě palestinského velvyslance je jedna z vyšetřovaných verzí také neodborná manipulace se zabezpečovacím zařízením trezoru, který má chránit citlivé materiály uvnitř před násilným otevřením neoprávněnou osobou.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Vybuchlý trezor v domě palestinského velvyslance

Článek

Podobný ochranný systém je přitom podle důvěryhodného zdroje z armádních kruhů dobře známý i u nás. Deníku Právo bývalý armádní zaměstnanec prozradil, že takováto zařízení používali i čeští diplomaté a zpravodajové na českých ambasádách v zahraničí.

„Jde o zařízení instalované přímo v trezoru. Většinou v jeho dveřích je uložená nálož, která se iniciuje, když je otevřena neodborným způsobem. Tedy neoprávněnou osobou. Taková destrukce má za úkol zničit veškeré dokumenty uvnitř trezoru tak, aby nepadly do nesprávných rukou,“ prozradil účel takovýchto zařízení zdroj Práva.

Školili se nejméně dva lidé

V minulosti podle něj šlo o běžnou praxi, která se nevyhnula ani některým českým ambasádám.

„I na našich úřadech příkladně za minulého režimu byla takováto zařízení. A bylo jen na zodpovědné osobě, zda si ho do trezoru nechá nainstalovat či nikoli. Přestože se do něj ukládají často kryptologicky chráněné dokumenty, tedy zakódované, hlavním úkolem tohoto systému je obsah trezoru chránit, v akutním případě zničit vše, co je uvnitř. Vždy jsou však k otevírání trezoru proškolené minimálně dvě osoby, které jsou oprávněné ho bezpečně otevřít,“ vysvětlil bývalý armádní zaměstnanec.

Výbušný systém byl součástí trezoru, tvrdil mluvčí ambasádyVideo: Jiří Forman, Novinky

První otázka, která se při této variantě příčiny neštěstí nabízí, je, jak to, že velvyslanec nebyl obeznámen s tímto systémem, proškolen, a jak je možné, že při detonaci utrpěl tak vážná zranění, kterým po pár hodinách podlehl.

„Přestože se mi jeví tato varianta jako pravděpodobná, je trochu nepochopitelné, že o tom systému nebyl informován velvyslanec, který trezor otevřel. Další nešťastnou okolností je, že byl zřejmě opravdu v bezprostřední blízkosti trezoru, a proto ho nálož při výbuchu tak vážně zranila. Ovšem i popis jeho zranění odpovídá výbuchu, ke kterému v trezoru po jeho neodborném otevření pravděpodobně došlo,“ doplnil zdroj deníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám