Hlavní obsah

Vydražil Polívkovu farmu, ale zatím za ni nezaplatil

Právo, Petr Kozelka

Když byla před měsícem vydražena za vyvolávací cenu 15 miliónů korun farma Bolka Polívky v Olšanech na Vyškovsku, vypadalo to, že se tím definitivně uzavírá jedna kapitola v příběhu populárního herce a mima. Jenže příští pátek uplyne lhůta, kdy má vydražitel, společnost Alkony-CZ, za farmu zaplatit, ale peníze na účet zatím nedorazily.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bývalá farma Bolka Polívky změnila za 15 miliónů svého majitele.

Článek

Navíc insolvenční správkyně Petra Hýsková žene Polívku do úpadku a přitom čelí ataku jednoho z věřitelů, který po ní chce téměř pět miliónů korun.

To, že za farmu společnost Alkony-CZ zatím nezaplatila, Právu potvrdila ředitelka dražební společnosti Morava Marcela Koutná.

„Není to ale až tak neobvyklé, vydražitelé často platí až na konci termínů. Možná je problém někde jinde, totiž v tom, že panu Polívkovi jako fyzické osobě hrozí úpadek. A to by mohlo mít dopad i na pozemky, které před dražbou prodal v okolí farmy,“ sdělila Koutná.

Cena prý měla být vyšší

Do složitého propletence kolem farmy a samotného Polívky zatím jako poslední vstoupil jeden z hercových věřitelů, Zbyněk Cejnar, který vyzval správkyni Hýskovou k úhradě 4,7 miliónu korun za to, že vyvolávací cenu farmy stanovila níž, než na kolik zněl znalecký posudek. Podle správkyně je to ale jen pokus o obstrukci.

„Dosud se neukázalo, že by byla cena skutečně vyšší než 15 miliónů. Nic z této výzvy pro mě nevyplývá, jen mi to přidělává práci,“ řekla Hýsková.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Farma Bolka Polívky se potýká s dluhy, archivní foto

Cejnar je pražský podnikatel, kterému Polívka postoupil pohledávky, jejichž hodnota je zhruba 8,5 miliónu korun. Cejnar vystupuje mimo jiné v některých stejných firmách jako Polívkův přítel Alexandr Seidl, který se snažil podle Hýskové dražbu co nejvíce oddálit, případně zcela zmařit.

Neshody mezi věřiteli, kteří nárokují peníze po Polívkově nepovedeném podnikání na farmě, kde zbyly dluhy 50 miliónů, se odrazily i v pátečním jednání věřitelského výboru. „Jednání bylo hodně bouřlivé, za týden budeme pokračovat znovu. Jde o to, co se bude dít, pokud vydražitel za farmu nezaplatí,“ dodala Hýsková.

Další dražba?

Pokud by Alkony-CZ za objekt nezaplatila, propadla by dražební jistina 2,5 miliónu korun, kterou musel složit každý uchazeč o farmu. Z toho by se zaplatily náklady na dražbu a zbytek by se zřejmě firmě vrátil. Následovala by asi další dražba.

Do úpadku by se mohl Polívka dostat kvůli tomu, že měl údajně před dražbou svými kroky snižovat hodnotu farmy. U Krajského soudu v Praze se nyní řeší, zda bude případ posuzovat soud v Praze nebo v Brně. Polívka nechce, aby se návrhem zabýval brněnský soud, který už řešil právě případ jeho farmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám