Hlavní obsah

Sedli jim na lep a skončili na ulici. Podvodníci z nich vylákali na 37 miliónů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina deseti podvodníků vylákala během sedmi let od svých obětí majetek za 37 miliónů korun. Někteří poškození přišli o veškerý svůj majetek a skončili na ulici. Z podvodu, spáchaného ve spolupachatelství, nyní policie obvinila dvě ženy a osm mužů, pocházejících převážně z Trutnovska a Náchodska.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trestní stíhání bylo zahájeno celkem pro 41 skutků spáchaných v období let 2006 až 2013. Obvinění poskytovali půjčky osobám z Trutnovska, Náchodska, Královéhradecka i Orlickoústecka a ty, když nebyly schopny dluhy splácet, přišly o nemovitosti, kterými ručily,“ uvedla Iva Kormošová, krajská policejní mluvčí z Hradce Králové.

„Poškození se prostřednictvím inzerátu nebo na doporučení známých obraceli na obviněné se žádostí o poskytnutí finanční půjčky. Obvinění s nimi jednali, pouze pokud mohli požadovanou půjčku zajistit domem či bytem ve svém vlastnictví. Jelikož se půjčky pohybovaly od 20 až po stovky tisíc korun, ceny nemovitostí je několikanásobně převyšovaly. Pokud poškozený nebyl schopen včas a řádně splácet, zpeněžili jeho nemovitost až v řádech miliónů, přičemž výtěžek si ponechali pro svoji potřebu,“ dodala mluvčí.

Zneužívali nesvéprávných osob

Podvodníci se navíc zaměřovali na osoby v obtížné životní situaci, v některých případech dokonce neváhali poškodit osoby, které byly zcela či částečně zbaveny svéprávnosti. Využívali neznalosti práva poškozených osob a předkládali jim k podpisu zpravidla smlouvy o zajišťovacím převodu vlastnického práva, ačkoliv jim tvrdili, že se jedná o zástavní smlouvu či jinou smlouvu v souvislosti s požadovanou půjčkou. Zároveň také stanovovali krátké termíny na splacení celé půjčky.

To zvyšovalo jejich šance, že dlužníci nebudou schopni svým závazkům dostát a oni se dostanou k jejich nemovitostem. Z těch poškozené vzápětí vystěhovali a domy prodali. Rozdíl mezi půjčkou a prodejní cenou však poškozeným nevypláceli.

Jeden ze skupiny obviněných, 34letý muž, byl již zatčen a dodán do výkonu trestu za svoji předchozí trestnou činnost. Na dalšího obviněného 40letého muže byl v úterý podán návrh na vzetí do vazby. Ten ve středu soudce Okresního soudu v Hradci Králové akceptoval. Třem obviněným hrozí trest odnětí svobody až na 10 let, zbývajícím až osm let vězení.

Policisté obviněným zajistili majetek přes 36 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám