Hlavní obsah

Krejčíř je známý tím, že si vyřizoval účty se zrádci, tvrdí vyšetřovatel

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem českého podnikatele Radovana Krejčíře, který žije v Jihoafrické republice, se v této zemi hromadí případy úmrtí z řad jeho kolegů nebo spolupracovníků. Bývalý vyšetřovatel Karel Tichý v rozhovoru pro Právo prohlásil, že Krejčíř byl vždy znám tím, že si vyřizoval účty s lidmi, kteří jej například podvedli.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Po posledním bombovém útoku v sídle firmy Radovana Krejčíře v JAR se uprchlý podnikatel vyjádřil ve smyslu, že situace je skutečně špatná a že nemůže příliš mluvit. Vy jste v minulosti Krejčíře vyšetřoval a leccos o něm víte, je možné, že má strach?

Pokud tohle opravdu řekl, tak se určitě bojí. On je jinak velmi sebejistý a vždy si zakládal na tom, že se ničeho nebojí, že má všechno pod kontrolou a že se mu nemůže nic stát. Snažil se za každých okolností vystupovat sebejistě.

Krejčíř se nicméně nedlouho po svém příjezdu do JAR v novém prostředí etabloval a stal se jednou z hlavních postav tamního podsvětí. Jak je to možné?

Neznám konkrétní podmínky v Jižní Africe, nicméně on je zkrátka zločinec a nikdy se tím netajil. Chová se pořád stejně, má stále stejné vzorce chování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý elitní detektiv Karel Tichý ví o propojení politiky a organizovaného zločinu své.

A má něco, co mu pomáhá, totiž peníze. Třeba František Mrázek musel stále hledat partnery, kteří by mohli do různých projektů přinést finance, ale Krejčíř tohle nikdy dělat nemusel.

Co mu ale pomáhá se tak rychle prosadit? V menším měřítku už to zvládl jednou v rámci České republiky, když přišel jako neznámý mladík z Českého Těšína a brzy ovládal podsvětí v hlavním městě.

Díky tomu, že měl peníze a dokázal je investovat, tak pro něj nikdy nebyl problém platit úplatky. Je zvyklý si platit informace, loajalitu i servis a zrovna v JAR to zřejmě ani není tak finančně náročné. Úplatky jsou jeho hlavní pracovní nástroj.

Ukázalo se to už v jeho dopisech, které se nám podařilo zachytit, když byl u nás ve vazbě. Psal z vězení přesné pokyny, komu a kolik je potřeba zaplatit. Měl tam částky od tisíců až do miliónů. Na korupci má všechno postavené a je přitom systematický, přemýšlí nad tím a vyhodnocuje, kdo se mu bude hodit.

Mohlo mu v začátku v JAR pomoct i to, že byl nějakou dobu ve vězení a mohl tak získat klíčové kontakty?

To nedokážu posoudit, ale mohl tam každopádně ukázat, že není lakomý a že dokáže určité služby štědře odměnit. Ale spíše si myslím, že ty klíčové kontakty tam získával přes lidi venku, zejména přes právníky. A stejně jako v Česku vsadil v JAR na nejlepší advokáty.

Co je dlouhodobě středem Krejčířova zájmu, co se jeho nelegálních aktivit týče?

Určitě to jsou nejrůznější podvody. Je velmi dobrý v tom, jak najít oblast, kde se dá přijít k penězům, má na to čuch. U nás se zaměřil hlavně na byznys s pohonnými hmotami, zajímal se o státní strategický podnik Čepro a o další společnosti točící se v tomto obchodu. Právě v případu připravovaného podvodu v Čepru už přitom překročil tu hranici směrem k násilí, protože v této kauze se počítalo s vraždou celníka. Té jsme tehdy dokázali zabránit.

Počet mrtvých kolem Krejčíře roste i v JAR. Věříte tomu, že za většinou z těch úmrtí skutečně stojí on, nebo jde o vzájemné vyřizování si účtů v podsvětí?

Samozřejmě že každá akce vyvolává i reakci, ale nedivil bych se, kdyby ta úmrtí šla skutečně za ním. Všechno to byli lidé, kteří se s ním dostali nějak do kontaktu, byli to buď jeho partneři, nebo lidé, kterým třeba půjčil peníze.

On se např. zjevně i v JAR věnoval lichvě, půjčoval peníze i u nás a zavazoval si tak lidi, od kterých vyžadoval spolupráci. Když to nešlo, tak je likvidoval. Nejdříve třeba tak, že je nechal zavřít, ale postupně přešel k tomu násilí. Zřejmě je to v tom prostředí nevyhnutelné. Krejčíř byl známý vždycky tím, že si vyřizoval účty s lidmi, kteří ho např. podvedli. Měl přitom své krédo, že nejlepší pomsta je studená. Tzn., že byl schopen si počkat, až se všechno uklidní a až přestanou být ostatní ostražití, a pak teprve udeřil.

Už u nás měl vypracovaný detailní seznam osob, které měly být určené k likvidaci. Postupoval takto systematicky podle vás i v JAR?

Ty věci se určitě nedějí náhodně, je v tom taktika. Ten seznam u nás skutečně existoval a byl na něm třeba i později zavražděný Mrázek. Ty informace měli i naši kolegové a měl je i tehdejší policejní prezident nebo inspekce, ale nikdo nám nevěřil a nikdo s tím nic nedělal. Každopádně ano, dá se předpokládat, že stejně postupuje i v JAR.

Teď ale zjevně může mít strach o život i Krejčíř sám. Co může být v pozadí těch útoků?

Zřejmě jde o klasický boj o vliv a o moc v podsvětí. A vzhledem k tomu, že se kolem něj objevují i vraždy, tak se asi bojí odvety. Bylo to podobné u nás, bál se třeba Jaroslava Starky, který byl také na jeho seznamu a který pak zázrakem přežil atentát.

Znáte Krejčířovo uvažování, zůstane podle vás v JAR a ponese to riziko, že ho jednou najde kulka, nebo bude chtít zmizet?

Já jsem se s ním osobně nikdy nesetkal, ale čtyři roky jsme ho nepřetržitě vyšetřovali a byli jsme mu v patách, takže z té doby ho znám a myslím si, že všechny ty možnosti jsou ve hře.

Bude záležet na tom, jak tu konkrétní situaci vyhodnotí. Ale je podle mě docela dobře možné, že nakonec ještě rád přijede zpátky do České republiky, protože jak se říká, je lepší být v kriminále než mrtvý.

A těch možností, kam by mohl utéci, aby nad ním nebyla hrozba mezinárodního zatykače, už také příliš není. Ve světě zločinu ale každopádně zůstane, on už jiný nebude.

Věříte, že Krejčíře nakonec dožene česká spravedlnost?

Nechci příliš spekulovat. Platí, že s čím kdo zachází, tím také schází, ale já osobně doufám, že bude po právu odsouzen. Věřím tomu, že ho nakonec jihoafrické úřady vydají a u nás o něm rozhodnou nezávislé soudy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám