Hlavní obsah

Podvodník se skrýval třináct let, soud mu zrušil amnestii

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří zločinci tleskali Václavu Klausovi za amnestii předčasně. Podvodník s auty, odsouzený na pět a půl roku, se nejprve radoval, když ho Vrchní soud v Olomouci osvobodil s odkazem na novoroční amnestii, nařizující pustit ty, u nichž řízení trvalo déle než osm let. Jenže se přepočítal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Částečnou amnestii vyhlásil Václav Klaus při novoročním projevu.

Článek

Nejvyšší soud (NS) verdikt vrchního soudu zrušil. Důvod: podvodník se před nástupem do vězení třináct let skrýval a k dispozici spravedlnosti byl jen dva roky.

Fingované krádeže aut na lea­sing za 16,5 miliónu korun spáchal už v roce 1997, kdy byl policií poprvé zatčen. Jenže ho stíhali na svobodě a od roku 1999 byl veden již jako uprchlý. Pravomocně byl odsouzen v roce 2006. Do vězení se ho ale policii podařilo dostat až v lednu 2012.

Úmyslně se vyhýbal trestnímu řízení a nástupu do výkonu trestu, a proto vinu za délku trestního řízení nese pouze a jen on sám
z argumentace Nejvyššího soudu

V článku II amnestie se sice  uvádí, že se nevztahuje na uprchlé odsouzené, jenže podvodník hrál na to, že dva roky z období patnácti let za uprchlého považován nebyl. U vrchního soudu mu to vyšlo, ale u NS utřel nos.

„Obviněný se po dobu třinácti let úmyslně vyhýbal trestnímu řízení a nástupu do výkonu trestu, a proto vinu za délku trestního řízení nese pouze a jen on sám. Jelikož doba, po kterou uprchlý nebyl, činila pouhé dva roky, neskončené trestní stíhání nepřekročilo dobu osm let, a proto nelze aplikovat článek II amnestie,“ cituje NS argumentaci Nejvyššího státního zastupitelství, které úspěšné dovolání proti osvobození vězně podalo.

Nemusí být jediný

Tento zásadní judikát NS nerozvádí, jak se muži, označenému iniciálami M. Š., dařilo tak dlouhou dobu skrývat. Není vyloučeno, že mu pomáhali spolupachatelé podvodu s auty na leasing. Dodnes se nepodařilo ani identifikovat, natož vypátrat jeho komplice z „rány“ před 16 lety.

Prokázali mu, že se skupinou neznámých osob od února do října 1997 vylákal od leasingových firem čtrnáct aut, která převážel do ciziny a hlásil je jako odcizená.

Za to od ostravského krajského soudu dostal 5,5 roku natvrdo, čemuž se tak dlouho úspěšně vyhýbal, a pak po pouhém roce stráveném v base marně doufal v amnestii. Vrchní soud v Olomouci musí o jeho trestu znovu rozhodnout a je jisté, že ho na svobodu už jen tak nepustí.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z trestanců opouští po amnestii pankráckou věznici.

Jak Právu potvrdil soudce Vrchního soudu v Praze Jan Sváček, důsledky amnestie zdaleka neskončily a lze očekávat, že tento verdikt NS dopadne i na další pachatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám