Hlavní obsah

Český podnikatel unesený v Nice byl zavražděn

Právo, Radim Vaculík, Jiří Hardoš

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve čtvrtek podle zjištění Práva zadrželi ve Zlíně minimálně dva muže podezřelé ze zmizení a zřejmě i vraždy pražského podnikatele s realitami Petra Vlacha (72). Podle informací Práva byl podnikatel zastřelen.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný Petr Vlach

Článek

Ten přiletěl 6. března na letiště ve francouzské Nice, kde měl mít obchodní schůzku se svými krajany. Na cestě z letiště však byl podle tamní policie unesen a dodnes je pohřešován.

Podle důvěryhodného zdroje Práva jej unesli zadržení muži, bratrská dvojice (41 a 43) nechvalně známá ve zlínském podnikatelském prostředí i podsvětí. Muži byli v minulosti podezřelí z násilné trestné činnosti a odsouzeni pro podvody.

Prý byl zastřelen

Policie má navíc podle zdroje Práva vážné podezření, že jeden z bratrů Vlacha nakonec zastřelil. Přestože jej policie nadále vede v databázi jako pohřešovaného, podle informací redakce už mělo být jeho tělo nalezeno ve francouzské části Alp poblíž hranic s Itálií.

Policie zadržené muže v pátek vyslýchala a pravděpodobně už je také obvinila z únosu a není vyloučeno, že i z vraždy pražského podnikatele. Pracuje však i s verzí, že podezřelí byli jen vykonavateli zločinu, který si u nich objednal někdo další.

Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták se sice v pátek jakkoli odmítl vyjádřit k případnému zatčení kohokoli i k tomu, zda policisté případ řeší jen jako únos nebo jako vraždu, z jeho strohého vyjádření však nepřímo vyplynulo, že už detektivové někoho obvinili.

„Případem pohřešovaného českého podnikatele se náš útvar již delší dobu zabývá. S ohledem na aktuální stav vyšetřování a rodinu pohřešovaného však nebudeme v současné době poskytovat k věci jakékoli informace,“ řekl Právu Hanták.

Použil přitom výraz „vyšetřování“ a to policie zahajuje až v okamžiku, kdy už někoho trestně stíhá.

Francouzská média v pátek uvedla, že čeští policisté zadrželi až čtyři osoby, toto číslo se však Právu nepodařilo potvrdit, důvěryhodný zdroj zmiňuje pouze podezřelou bratrskou dvojici. Ta má podle zjištění redakce obchodní aktivity a dobré kontakty i v Itálii, kde v roce 2004 koupila od místního podnikatele firmu.

Právě v této jihoevropské zemi byla už po zmizení Vlacha použita jeho bankovní karta, a to v okolí Milána na severu Itálie.

Někdo se podle jednoho francouzského deníku snažil o převody peněz na jeho účtech i v Německu, Švýcarsku a Rakousku.

Vlach letěl do Nice kvůli jednání o prodeji luxusních vil v Česku. Ve francouzském letovisku se prý měl setkat se zájemci o nákup nemovitostí, kteří byli rovněž české národnosti. Jeden z nich podle agentury AFP čekal na podnikatele na letišti a odjel s ním autem.

Z toho prý ještě Vlach zavolal mobilem příbuzným do Prahy, kteří podle policistů měli dojem, že jeho hlas byl podivný. Do hotelu, kde měl přenocovat, už ale nedorazil. O den později se ztratila i stopa po jeho mobilu.

Obchodník s realitami

Podle obchodního rejstříku figuruje Vlach ve čtyřech pražských firmách a hned tři z nich, Spektima, Spektimus a Prodomus Real, které vlastní, obchodují s realitami. Podnikatel drží rovněž vlastnický podíl v personální agentuře Dualitas.

Vlachovy společnosti nabízely například „investiční příležitost“ v podobě luxusních vil na pražské Hanspaulce, pod nimiž je podepsán architekt Karel Doubner.

Za podobných okolností jako Vlach zmizel v Nice v srpnu 2008 i další český podnikatel, Jan Moťovský. Ve Francii měl mít rovněž obchodní schůzku. Příjezd na letiště rodině potvrdil, do hotelu však nedorazil a zpátky do Česka se také nevrátil.

Pátrání po něm francouzská policie vyhlásila o pět dní později. Telefon Moťovského byl v té době již vypnutý. Ani po letech od jeho zmizení ale policie nezjistila, co se s ním stalo. V květnu 2012 jej soud pravomocně prohlásil za mrtvého. Podle zdroje Práva však nyní policie pracuje s verzí, že nynější Vlachův případ souvisí i s Moťovského kauzou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám