Hlavní obsah

Nikoho jsem neviděl, hájil se muž, který přejel majitele dodávky ve Velvarech

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jiří Hardoš

Středočeský krajský soud se v pondělí začal zabývat kauzou Romana Hubeného (39), jenž čelí obžalobě z vraždy 31letého muže. Tragédie se podle spisu odehrála koncem května ve Velvarech na Kladensku. Hubený se tehdy údajně pokusil ukrást odemčené auto, sedl do něj, majitel vozu se ho ale pokusil zastavit. Hubený ho pak prý při odjezdu úmyslně přejel. Obžalovaný tvrdí, že muže neviděl.

Článek

Hubený podle státního zástupce Tomáše Milce nastoupil do odemčeného vozu Ford Transit, které stálo na velvarském náměstí Krále Vladislava 30. května asi v 9 hodin ráno. „Poškozený jednání obviněného postřehl, přiběhl k vozidlu a okénkem řidiče se snažil obviněného zadržet,“ popsal v pondělí Milec při čtení obžaloby. Hubený na to podle něho zareagoval tak, že zařadil zpátečku a prudce couvl, čímž muž spadl před levou přední část auta.

„Poté, v úmyslu poškozeného usmrtit, zmocnit se vozidla a věcí v něm uložených, prudce vyjel kupředu, přestože si musel být vědom ležícího poškozeného, a levými koly vozidla ho přejel,“ uvedl státní zástupce.

Pozůstalí chtějí pět miliónů

Muž při tom utrpěl velké množství zranění, včetně zlomenin po celém těle. Na místě zemřel na následky pohmožděnin mozku. Hubený následně podle Milce z místa ujel. Vedle vraždy, za kterou mu hrozí 15 až 20 let vězení, případně i trest výjimečný, viní obžaloba Hubeného i z maření výkonu úředního rozhodnutí kvůli tomu, že řídil přes opakovaný soudní zákaz řízení motorových vozidel.

K trestnímu řízení se v pondělí připojili s nárokem na náhradu škody pozůstalí. Jejich zmocněnec uvedl, že manželka zemřelého, jeho dvě nezletilé děti a matka se domáhají odškodného v celkové výši téměř pěti miliónů korun. Manželka rovněž požaduje, aby jí Hubený platil 18 tisíc měsíčně, dokud se děti budou připravovat na zaměstnání, poté osm tisíc měsíčně po dobu 15 let.

Muže prý neviděl

"Svého činu lituji. Já jsem neviděl, že je přede mnou," zahájil v pondělí svou výpověď Hubený.

Trestnímu senátu řekl, že se o auto stojící na velvarském náměstí zajímal proto, že mu člověk jménem Spodek nebo Svršek předtím řekl, že mu takový Ford Transit někdo ukradl. K tomu mu prý dal i znění SPZ a klíč od auta.

Registrační značka vozidla, které stálo ve Velvarech, podle Hubeného odpovídala, a tak ihned telefonicky informoval zmíněného Spodka/Svrška, jenž jej požádal, aby mu vůz přivezl, za což mu slíbil odměnu několik tisícikorun.

Když Hubený přišel k autu, mělo prý otevřené okénko a klíč v zapalování, tak do něho nastoupil. Z blízkého obchodu však vyběhl muž a otevřeným oknem se s ním začal přetahovat.

Bral pervitin

„Začal mě tahat za mikinu, začal mě mlátit a křičel: 'Pojď ven',“ popisoval Hubený. Po chvíli prý začal s autem couvat a muž se mu ztratil z dohledu. „Když jsem vycouval, tak jsem se podíval před sebe a nikoho jsem neviděl," uvedl s tím, že následně odjel pryč. Toho, že někoho přejel, si údajně vůbec nevšiml.

„Nenapadlo mě to,“ odpověděl Hubený na dotaz předsedy senátu Roberta Pacovského, proč nezavolal policii, když měl za to, že jde o kradené auto. Muž, jenž byl podle dostupných informací několikrát soudně trestán, rovněž připustil, že si dal předchozí noc pervitin.

Pacovský po jeho výslechu přečetl výpovědi několika svědků z přípravného řízení. Šlo například o slova muže jménem Josef Svršek, kterého policisté vyslechli v litoměřické vazební věznici. Ten se od všeho distancoval a opakoval, že s tím nechce mít nic společného. „Osobu Romana Hubeného neznám, nikdy jsem ho neviděl. Nechtěl jsem po nikom, aby mi našel nějaké vozidlo, protože se mi žádné neztratilo,“ sdělil při vyšetřování Svršek.

V přípravném řízení vypovídali i lidé, kteří znali oběť. Popsali zemřelého muže jako poctivého a šikovného řemeslníka nebo férového člověka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám