Hlavní obsah

První státní zástupce v kauze Rath: Policie odvedla naprosto famózní práci

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ, který přerostl ve velkou korupční kauzu a zatčení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, dozoroval na samém počátku stážista. Šestatřicetiletý státní zástupce Radek Bělor dostal případ přidělený během šesti měsíců, které strávil na státním zastupitelství v Ústí nad Labem pod křídly Lenky Bradáčové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslance a hejtmana Davida Ratha (ČSSD) odváží policejní auto z budovy protikorupční policie, kde na něj byla uvalena vazba.

Článek

Byl jste prvním dozorovým státním zástupcem v kauze Ratha a dalších lidí v době, kdy jste byl na Krajském státním zastupitelství v Ústí nad Labem na stáži. Nyní působíte na litoměřickém státním zastupitelství. Jak dlouho jste tam byl?

Byl jsem tam půl roku. Od července do konce prosince minulého roku. Případ mi byl přidělen doktorkou Bradáčovou. I s ohledem na to, že jsem tam působil jako stážista, byl jsem v podstatě pod jejími křídly. S ní jsem pravidelně konzultoval procesní postup v té věci. Postupoval jsem s ní v úzké spolupráci. O postupu ve věci byl informován i krajský státní zástupce (Jan) Jakovec.

Jak dlouho jste státním zástupcem?

Něco málo přes čtyři roky.

A celou dobu působíte na litoměřickém státním zastupitelství?

Po dobu mého působení na státním zastupitelství ano.

Na jakou trestnou činnost se soustředíte?

V tu dobu jsem byl specialista na hospodářskou trestnou činnost.

Jak se vám případ zdál ve chvíli, kdy jste to dostal přidělené? Bylo již v té chvíli jasné, že by z toho mohlo být něco velkého?

Když to porovnám s jinými kauzami, které dozoruje krajské státní zastupitelství, tak zas tak výjimečné to po právní stránce nebylo. Od počátku tam byla vazba na zadávání veřejných zakázek, ale nebylo vůbec jasné, jestli jde o korupci, nebo ne.

Jaký je váš dojem z toho, jak se kauza rozjela poté, co jste se vrátil do Litoměřic?

Mám velkou radost, že se to skutečně povedlo. Policie odvedla naprosto famózní práci, což bylo vidět už na policistech, kteří na tom od začátku intenzívně pracovali.

V souvislosti s vyšetřováním se pečlivě střežily informace, aby se nedostaly k nepovolaným osobám. Takto přísný režim byl už za vás, když jste začínal dozorovat tuto kauzu?

To nebudu komentovat.

Chcete zůstat v Litoměřicích, nebo byste se rád vrátil na ústecké státní zastupitelství?

Vracel jsem se do Litoměřic z osobních důvodů, které nebudu komentovat. Obecně můžu říci, že z té mladší generace státních zástupců, které jako právní čekatele vybírala doktorka Bradáčová a podílela se velkou měrou na našem školení i na naší přípravě na zkoušky, je pro většinu z nás velká čest s ní vůbec pracovat. Pro nás je vzor. I přes své mládí je neskutečně erudovaná.

Bradáčová má teď mediální obraz neohrožené bojovnice proti korupci a neřádům. Vy byste ten obraz označil za pravdivý, nebo nepravdivý?

No, já nevím, co přesně se myslí tím slovem neohrožená. Ale je skutečně velký právník a tahoun. Myslím si, že takových osobností v oblasti trestního práva, a zejména v té aplikační praxi, je skutečně málo. Nebojí se využívat nové procesní instituty a motivuje k tomu státní zástupce. Jde jí vždy o čistotu trestního procesu, tím si občas získává i antipatie veřejnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám