Hlavní obsah

Než se hasiči stanou profesionály, musejí projít ohnivým peklem

– Brno
Právo, pko

Před plechovým barákem nervózně přešlapuje několik mužů v kompletní hasičské výzbroji. Už za pár okamžiků vstoupí do tmy, kde na ně čeká ohnivé peklo. Touto cestou musejí projít, pokud se chtějí stát profesionálními hasiči. Doslova zkouška ohněm je čeká v hasičském výcvikovém středisku v Brně.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasičské cvičeníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Nováčci tam trénují na nejrůznější situace pod dohledem zkušených instruktorů. „Dostávají tady do sebe dovednosti, které potřebují u zásahu. Potřebujeme, aby pak v reálné situaci nepřemýšleli nad standardními úkony, musí sáhnout po hadici, chytnout ji do ruky správně a nedumat nad tím, co dělají, ale co je při zásahu čeká, jaká tam budou rizika. Proto je potřebný dril,“ vysvětlil šéf instruktorů Petr Kupka.

V Brně se trénuje klasická „hasičina“ i na ohňových trenažérech. Ve výcvikovém středisku si nemohou vynachválit novinku, kterou je používání kapalného propanu.

„Zásahy v uzavřených prostorách jsou nejnáročnější. Dříve jsme používali tuhá paliva, ale tam je možná jen velmi omezená regulace plamene. Propan má tu výhodu, že výcvik můžeme dělat intenzivně a pro každou skupinu stejně. Hasiči tady po dvou chodí do plynového kontejneru, kde se na ně pustí oheň a ten musí zvládnout,“ prohlásil Kupka.

Hasiči šetří životní prostředí, používají LPG

Používání LPG je efektivnější i ekologicky šetrnější než plynová paliva. „Neradi bychom výcvikem jakkoli narušovali životní prostředí v našem okolí. Jsme proto vděční za ekologicky šetrnou variantu, jakou je LPG,“ řekl vedoucí pracoviště Radovan Kočí.

„Jsme rádi, že můžeme podpořit dobrou věc a názorně ukázat, že je LPG nejen ekologické, ale také naprosto bezpečné palivo,“ dodal Ľubomír Žiak z dodavatelské společnosti Flaga.

Výcvikový kontejner umí simulovat žíhavé plameny, explozivní hoření i celkové vzplanutí, vedlejší Ohňový dům pak slouží k nácviku zásahu modelových situací. „Oheň tu opravdu pálí, skutečné je i obrovské teplo, lidé tu musí být velmi opatrní, aby nedošlo ke zranění,“ zakončil Kupka, zatímco do kontejneru nastupovali do boje s plameny další nováčci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám