Hlavní obsah

Porodní asistentka dostala za nepovedený porod podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 3 ve středu uložil prezidentce Unie porodních asistentek Ivaně Königsmarkové dvouletý podmíněný trest za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Podle obžaloby neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod. Novorozenec se při něm dusil a kvůli nedostatku kyslíku měl těžce poškozený mozek. Dítě, narozené v roce 2009, letos zemřelo.

Foto: ČTK

Ivana Königsmarková na chodbě soudu

Článek

Soud rozhodl o dvouleté podmínce s pětiletou zkušební dobou. Königsmarková nesmí také pět let působit jako porodní asistentka. Zdravotní pojišťovně by měla zaplatit 2,7 miliónu korun jako náhradu výdajů za léčbu dítěte. Rozhodnutí není pravomocné, lze se proti němu odvolat k pražskému městskému soudu.

Königsmarková asistovala v červenci 2009 u porodu v Jagellonské ulici v Praze 3. Dítě se začalo dusit a vdechlo zkalenou plodovou vodu. Porodní asistentka však podle obžaloby zdravotní problémy včas nerozpoznala a adekvátně nezareagovala. Neměla prý ani vybavení potřebné pro zákrok v případě potíží, chybělo jí i oprávnění k vedení porodu. Dítě letos v březnu zemřelo.

Königsmarková připustila, že platnou registraci nemá. Je však přesvědčena o tom, že při porodu chybu neudělala. Do chvíle, kdy se dítě narodilo, podle ní nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace. U ženy při prohlídkách zaznamenala pouze vyšší tlak. Po porodu začala asistentka podle svých slov s umělým dýcháním a nechala zavolat záchranáře, kteří dorazili za několik minut.

Lékařce záchranné služby se nakonec povedlo chlapce rozdýchat a odvezla ho do Ústavu péče o matku a dítě v Podolí. Podle tamějších doktorů není jasné, proč se dítě dusilo. Vyloučili však, že by mohlo jít o vrozenou vadu. Další lékař pak u soudu uvedl, že už vyšší tlak matky svědčí o rizikovém těhotenství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám