Hlavní obsah

Mladík rapující o zabíjení, který pobodal tři děti, dostal devět let

Právo, Pavel Karban
Ostrava
Aktualizováno

Devět let ve vězení nebo ve zvláštním oddělení pro mladistvé si za pokus o vraždu pobude šestnáctiletý mladík, který loni pobodal na sídlišti v Ostravě-Zábřehu tři děti. O trestu, jehož součástí je i náhrada škody zdravotním pojišťovnám ve výši 316 tisíc korun, rozhodl Krajský soud v Ostravě.

Foto: Pacel Karban, Právo

Útočník dostal u ostravského soudu za pobodání dětí devět let.

Článek

Ten mladíka potrestal nejen za pokus o vraždu, ale i vydírání, výtržnictví a ublížení na zdraví, kterých se dopustil před napadením nezletilých. Rozsudek není pravomocný, lhůtu na odvolání si ponechal obžalovaný i státní zástupce.  

Hrůzostrašný útok se odehrál 27. listopadu odpoledne. Podle obžaloby neunesl mladík rozchod se svou dívkou, opil se s kamarády a zaútočil na tři náhodně vybrané děti nožem s čepelí o délce 16 centimetrů. Dvěma ze tří pobodaných chlapců způsobil tak závažné zranění, že by bez lékařské pomoci zemřeli.

Všechny oběti obžalovaný znal. Čtrnáctiletého chlapce bodl do oblasti zad a paže, o rok mladšímu hochovi zasadil na ulici Krasnoarmějců zepředu ránu do břicha a poranil mu játra. Potřetí zaútočil na dětském hřišti, na ulici Patrice Lumumby. Tam si vyhlédl devítiletého hocha na houpačce. „Bodl ho opakovaně 12 ranami do oblasti krku, hrudníku, břicha, zad, třísla a levé ruky,“ popsala soudkyně Lenka Čechová s tím, že chlapec se léčil do letošního března.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Dětské hřiště v ulici Patrice Lumumby v Ostravě-Zábřehu, kde byl napaden devítiletý chlapec, který se houpal na houpačce.

Krátce po útoku zadrželi opilého mladíka městští strážníci. Ten nejprve svaloval vinu na kamaráda, potom se přiznal pouze k prvnímu útoku. Pak si už prý na nic nevzpomíná. „Všichni tři poškození pachatele znali a poznali,“ uvedla soudkyně. Mladíka popsala jako zcela chladnokrevného a bez zájmu o problémy jiných a jejich životy. „Šel, snažil se je jakoby uklidnit a pak zákeřně bodl. Nejhorší situace byla při útoku na malého chlapce, kterému řekl, ať nepláče, že všechno bude dobré a pak ho dvanáctkrát bodl. Nůž měl vždy schován za nohou nebo rukou.“

V době, kdy student jednoho z ostravských učilišť útočil, byl ve stavu středně těžké opilosti. Soud vyloučil, že by na jeho chování měla vliv anabolika, které bral poslední tři měsíce před útokem. „V době činu byla zcela trestně odpovědný,“ ujistila soudkyně Čechová. Potvrdila, že odsouzenému přitížilo, že v říjnu loňského roku vyhrožoval sokovi v lásce s nožem na krku s tím, že ho podřeže jako prase. A pak ho udeřil do břicha a hrudníku. Za to dostal mladík letos v lednu u Okresního soudu v Ostravě podmínku.  

Že byl odsouzený mladík problémový, vědělo i jeho okolí. Od čtyř let ho vychovávali praprarodiče, kteří na jeho výchovu nestačili. Od roku 2008 navštěvoval kurátora pro mladistvé, několikrát spáchal přestupek proti majetku a občanskému soužití, kvůli nízkému věku vždy ale bylo řízení zastaveno. Ve škole šikanoval spolužáky, byl agresivní a násilnický. Od září do konce listopadu dostal napomenutí a důtku třídního učitele. „Obžalovaný se hájí tím, že se cítí poškozený, že o něj neměla matka zájem, že se s ním začaly děti bavit, až začal dělat potíže,“ tlumočila soudkyně názor útočníka.  

Ten se ještě před činem chlubil na internetu pod přezdívkou Nifest svými písněmi o zabíjení. „Když se koukám z okna, vidím jenom kriply, a když se procházím venku, chci, aby všichni chcípli,“ rapoval v jednom z popěvků.

Reklama

Výběr článků

Načítám