Hlavní obsah

Policisté Aničku ani v pondělí nenašli, detaily z pátrání už nebudou zveřejňovat

Novinky, Petr Nový, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Policisté ani v pondělí nenašli devítiletou Annu Janatkovou, ač jich v terénu bylo 150. Policii také začala vadit skutečnost, že detaily z pátrání po devítileté Anně Janatkové se takřka v přímém přenosu objevují v médiích. Policie proto prosí média, aby detaily přestala zveřejňovat. Sama policie přestane komentovat každý detail z vyšetřování.

Článek

Podle vyšetřovatele informování o podrobnostech pomáhá především případnému pachateli a znesnadňuje práci policistům. Ubližuje to i pohřešované dívce, řekl v pondělí vedoucí vyšetřovacího týmu Anička Josef Mareš.

Detaily z pátrání by chtěli policisté utajit. "Tím, jak média o všem informují, ohrožují práci policistů a ubližují i Aničce," řekl Mareš.

Kriminalisté podle něj mají dvě verze. Tou první je únos a druhou, že se dívka stala obětí jiného násilného trestného činu. Do pondělí přijali policisté na 800 podnětů, které prověřují. Kvůli médiím však případný pachatel ví o každém jejich kroku, a to znesnadňuje práci policie.

Policie našla v Troji klíče

Policie v pondělí prohledávala především zahrádkářskou kolonii Třešňovka. Oblast kolem místa, kde dívka zmizela, už propátrala, nyní se přesunuli blíže zoologické zahradě.

Policie sice nalezla klíče, není však jisté, jestli se zmizením Aničky nějak souvisejí.

Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová v pondělí potvrdila spekulace z víkendu, že policie v oblasti nalezla klíče, které měly patřit Aničce. "Nicméně nemáme ještě potvrzené, že by souvisely s případem," řekla Zoulová.

„Po dohodě s policií to nebudeme komentovat. Poprosili nás, abychom se v tomto případě zdrželi komentářů, takže bychom jim do toho vyšetřování neradi zasahovali,“ prohlásil za rodiče zmizelé Aničky rodinný přítel, který má na starosti komunikaci s médii. Na dotaz Práva nevyloučil, že by nález klíčů mohl být určitou stopou.

„Od dopoledne na místě pátrá kolem 150 mužů a žen,“ řekla Zoulová. Doplnila, že žádné nové informace v případu nejsou známy. Pátrači se o víkendu posunuli v prohledávané oblasti blíže k zoologické zahradě.

Opět jsou připraveni i hasiči

Do akce budou nasazeni policisté, městští strážníci, vojenská policie, členové Speciální pořádkové jednotky. „Hasiče máme připravené v záloze, kdyby bylo potřeba slanit do nějakých prostor,“ doplnila Zoulová.

Rozsáhlé pátrání v oblasti pokračuje každý den od minulého čtvrtka, kdy policii na místo přivedly nové vyšetřovací poznatky z výslechu zadrženého podezřelého muže. Toho však soud následně nevzal do vazby a spekuluje se, že policie neví, kde se pohybuje.

Devítiletá Anna se ztratila předminulý týden odpoledne cestou od školy, když se oddělila od kamarádek a šla sama domů nepřehledným terénem v chatové oblasti v Troji.

Anketa

Měla by média vyhovět policii a přestat informovat o detailech z pátrání po Aničce?
Ano
95,5 %
Ne
4,5 %
Celkem hlasovalo 19572 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám