Hlavní obsah

Pátrači hledali Aničku opět bez úspěchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na 120 policistů se psy ve spolupráci s hasiči v neděli obnovili pátrání po zmizelé devítileté Anně Janatkové. pátrání však opět nebylo úspěšné. Děvče se ztratilo minulou středu v pražské Troji. Policie zadržela podezřelého, soudce ho však pustil z vazby a muž zmizel. Okolí, kde policie po dívce pátrá, údajně dobře znal.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Policisté po zmizelé dívce pátrají déle než týden.

Článek

V neděli policie v Troji zadržela jednoho bezdomovce. "Byl předveden ke zjištění totožnosti, stejně jako již několik jiných lidí v rámci pátrání," řekla Novinkám policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Policie byla také upozorněna na muže, který chtěl na případu vydělat a založil falešné konto na podporu vyšetřování. "Redaktor TV Nova podal trestní oznámení v této věci," řekla Novinkám Zoulová.

V souvislosti s případem byl jeden muž zadržen v úterý. Policie ho považuje za hlavního podezřelého, ale ten se v pátek znovu ocitl na svobodě. [celá zpráva]

Podle soudu chyběly k dalšímu zadržování přímé důkazy. Policie našla vzorek DNA na batohu Anny, který se našel ukrytý dříve. Muž s trestní minulostí své výpovědi měnil, až přiznal, že se v inkriminovanou dobu v okolí zdržoval a ukájel se.

Zahrádkářskou kolonii v Troji, kam se pátrání po Aničce soustřeďuje, podezřelý znal, uvedl Blesk. Muž podle něj žil rodinný život v Mostě. Družce, s níž má dvě dcery, přičemž jedna je ve věku Aničky, tvrdil, že do Prahy jezdí za prací. Policistům přiznal, že kradl. Přespával ve strojovně výtahu v paneláku v Ďáblicích, kde kdysi bydlel se svou první ženou, s níž má dospělou dceru.

Muž po pátečním propuštění z cely předběžného zadržení, zmizel. Policii údajně zaskočilo, že se už nevrátil pro svoje věci. Není jasné, zda policie netaktizuje a muž je tajně sledován. „Z taktického důvodu se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ konstatovala policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Policisté a hasiči dívku hledají přes týden. Pátrání je náročné kvůli nepřehlednému terénu s množstvím šachet a studní.

Deset dní pátrání po Aničce
13. října – Devítiletá Anna se v Praze 8 nevrátila ze školy domů. Naposledy ji viděly spolužačky kolem jedné hodiny v ulici Pod Písečnou, kde se s nimi rozloučila. Rodiče se obracejí na policii ve tři hodiny odpoledne, večer se o pohřešovaném dítěti dozvídají média a veřejnost. Policie v oblasti nachází dívčin batoh a láhev od pití údajně schované pod těžkou deskou.
14. října – Stovka policistů s psovody, policisté na koních i vrtulník pokračují v prohledávání okolí tamní zahrádkářské kolonie, kde si Anička zřejmě zkracovala cestu domů a mohla i zmizet.
15. října – Pátrání po Aničce pokračuje. Policisté také posílají informace o pohřešované do schengenského informačního systému a Interpolu, prověřují podněty od občanů a sledují různé vyšetřovací verze.
16. října – Otec pohřešované dívky nabízí ve večerních zprávách televize Nova případným únoscům 3,5 miliónu korun, když jeho dceru propustí do poledne následujícího dne.
17. října – Policie oznamuje, že na výzvu otce nikdo nezareagoval. Oblast Troje od rána opět prohledávají slovenští kynologové.
18. října – Kriminalisté vyhodnocují všechny dostupné informace, pátrání bylo i tento den neúspěšné.
19. října – Policie večer na základě shody DNA nalezené na batohu zatýká podezřelého. Je jím 41letý recidivista z Prahy. Po celé Praze jej hledá 400 kriminalistů, protože na místě svého trvalého bydliště se nezdržuje.
20. října – Celý den probíhá jeho výslech. Muž podstupuje i zkoušku na detektoru lži, ze které vyplývá, že o zmizení Anny nemluví pravdu. Postupně se však přiznává pouze k tomu, že se v místě minulou středu pohyboval, a k tomu, že batoh Aničky našel.
21. října – Policisté se znovu v masovém měřítku vracejí na místa, kde Anička beze stopy zmizela. Ohraničují celý prostor a s lopatami, rýči a žebříky za pomoci vojenské policie a hasičů znovu detailně prohledávají okolí. Oficiálně také potvrzují informace serveru Novinky.cz o zadrženém muži, kterého večer obviňují z trestného činu zbavení osobní svobody. Dívku však stále nenašli.
22. října – Policie na tiskové konferenci oznamuje, že muže obvinila. Vyšetřovaný však bude na svobodě, protože soudce neakceptoval návrh státního zástupce na jeho vzetí do vazby. Policie rozšiřuje prostor na pomezí Troje a Kobylis, který detailně prohledává.
23. října - Rozvířila se debata o tom, proč byl podezřelý muž propuštěn. Spekulovalo se, že policie muže buď ztratila z dohledu, nebo šlo o taktiku a tajně jej sleduje. Další den pátrání po dívce byl bez výsledku.
rak, Právo, ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám