Hlavní obsah

Část Prahy zpustošily kroupy, následky hasiči stále likvidují

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hasiči v hlavním městě vyjeli k více než stovce případů souvisejících s likvidací škod spojených s prudkou bouří, která se ve dvou vlnách přehnala v noci z neděle na pondělí nad metropolí. Čerpali sklepy, zatopený byl například hotel, popadalo velké množství stromů.

Článek

První bouře se prohnala zejména nad Kunraticemi, problémy byly také v okolí Vltavy, v centru města, na Chodově, Libuši a Krči. Další pomoc potřebovali lidé v Praze 10 a 3.

„Vyjíždět jsme začali před devátou hodinou večer a ještě nyní následky noční bouře likvidujeme,“ řekla v pondělí ráno Novinkám mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Doplnila, že hasiči za noc zaznamenali na 120 výjezdů spojených s bouří.

Hasiči například čerpali voduz vinohradské nemocnice. "Voda z deště a z kanalizace zaplavila prostory ARO a laboratoří. Žádné škody ale nenapáchala, přístroje poškozené nejsou," řekla ČTK mluvčí nemocnice Jana Jelínková. Provoz zdravotnického zařízení omezen nebyl.

Hasiči se během noci vůbec nevraceli na své základny, jednotlivé jednotky přejížděly od jednoho případu k druhému. Voda mimo jiné zatopila vestibul ve stanici metra Můstek.

Silný liják vytopil stanici MůstekVideo: Novinky

Zasahovali také v Praze 10, kde odstraňovali stromy popadané na osobní vozy a vytahovali automobily utopené ve vodních lagunách.

V Kunraticích bouřka srazila strom na autobus hromadné dopravy. Velké škody voda způsobila také v Praze 3, kde zatopila sklepy, garáže i se zaparkovanými vozy, dokonce i spodní část jednoho z hotelů.

Bouřková oblačnost, která v noci na pondělí sužovala Prahu a střední Čechy se během dne přesune na Moravu a může opět zesílit. Český hydrometeorologický ústav vydal varování před dalšími bouřkami v Jihomoravském, Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji.

Varování platí od pondělního poledne do půlnoci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vůz poškozený krupobitím

Foto: Jan Handrejch, Právo

Následek krupobití

Bouře řádila v noci také ve středních Čechách. Podle mluvčího krajských hasičů Ladislava Křivana hasiči čerpali vodu například z laguny, která se vytvořila na jedné z křižovatek na Mělnicku.  V Jílovém u Prahy blesk zapálil střechu domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám