Hlavní obsah

Kriminalisté navrhli obžalovat 26 lidí z ČEZu

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kriminalisté podali návrh na obžalobu 26 lidí ze společnosti ČEZ Měření kvůli kauze černých odběrů. Viní je z vydírání odběratelů elektřiny.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Šéf Útvaru netechnických ztrát ČEZ (NTZ) Karel Vaniš je dočasně postaven mimo službu.

Článek

Tři desítky pracovníků oddělení netechnických ztrát (NTZ) jsou od roku 2008 obviněni z vydírání odběratelů elektřiny a čelí kritice kvůli metodám své práce. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) pracovali na akci s krycím názvem Izolátor od listopadu 2008.

"Olomoucké pobočce ostravského krajského státního zastupitelství navrhli policisté ÚOOZ podat žaloby pro trestný čin vydírání na celkem 26 osob. Obvinění se měli podle předaného trestního spisu nezákonné činnosti dopustit ve 48 případech," řekl mluvčí útvaru Pavel Hanták.

ČEZ: Soud je zprostí viny

"Vzhledem k úniku upravených materiálů z vyšetřovacích spisů nejde o neočekávaný krok. Naše šetření neprokázalo chybu v postupech oddělení NTZ, ani že by cokoliv bylo v rozporu ze zákony," řekl mluvčí ČEZu Martin Pavlíček.

"Útvar pro odhalování organizovaného zločinu asi nemůže po 1,5 roce práce, do které investoval mimořádné množství peněz a času svých příslušníků, šetření zastavit bez návrhu na obžalobu. Naše pochybnosti zvýšilo i využívání materiálů ze spisů ÚOOZ právníkem neoprávněných odběratelů elektřiny. Na základě důkladné analýzy provedené našimi právními zástupci, jsme však stále přesvědčeni, že se naši zaměstnanci vydírání nedopustili a že budou u nezávislého soudu obvinění zproštěni," doplnil Pavlíček.

Metody pracovníků NTZ se staly středem pozornosti minulý týden v souvislosti s videozáznamy, které v úterý poskytla médiím strana Suverenita. Pracovníci ČEZ se na nich mimo jiné cvičí ve střelbě.

Podle ředitele společnosti ČEZ Martina Romana kontroloři odhalili zhruba 15 000 nelegálních odběrů. Při odpojování nelegálních přípojek podle svých slov často čelí fyzickým útokům či na ně lidé poštvou psa.

Roman minulý týden dočasně odvolal z funkce šéfa kontroverzního útvaru kontrolorů Karla Vaniše. Chce prošetřit, proč měl Vaniš při pracovním výjezdu zbraň.

Reklama

Výběr článků

Načítám