Hlavní obsah

Taxikář se zpovídá ze smrti konkurenčního kolegy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě (KS) začal ve čtvrtek projednávat kauzu 36letého taxikáře Pavla Pliska. Ten čelí obžalobě, že letos v lednu zavraždil v centru Olomouce kolegu z konkurenční firmy. Jednání se konalo za velkého zájmu veřejnosti, především olomouckých taxikářů. Obžalovanému hrozí až patnáctiletý pobyt za mřížemi.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Pliska u olomouckého krajského soudu

Článek

Voják z povolání Pliska u taxislužby pracoval jako brigádník v době, když byl na rodičovské dovolené. Incident se stal v noci 21. ledna před hotelem Gemo, kde byl opilým kolegou od konkurence, bývalým policistou, napaden.

Pliska tam podle obžaloby útočníka několikrát bodl nožem s čepelí dlouhou 17 centimetrů. Jednou ranou do hrudníku mu způsobil také smrtelné zranění, kterému na místě podlehl. Pliska potyčku u soudu přiznal, odmítl však, že by kolegu zabil úmyslně. Tvrdil, že jednal výhradně v sebeobraně.

Klečel na mně a bušil do mě hlava, nehlava. Jen jsem se kryl.
obžalovaný

„Přijížděl jsem na stanoviště u Gema a najednou mi někdo začal bouchat či kopat do auta. Zastavil jsem a otevřel dveře, abych zjistil, co se děje. Dostal jsem však ránu a okamžitě následovaly další. Z auta jsem chtěl utéct, ale protože tehdy jsem vážil asi 120 kilo, dnes mám o 30 méně, neměl jsem šanci. Vzal jsem proto alespoň do ruky nůž, který jsem sebou vozil a snažil se bránit. Klečel na mně a bušil do mě hlava, nehlava. Jen jsem se kryl,“ tvrdil Pliska.

Co se stalo, prý zjistil až když byl pobodaný kolega z auta přítomnými lidmi vytažen. „To jsem se také dověděl, že jsem byl už čtvrtý, koho ten den napadl. V opilosti, jak jsem slyšel, často vyhledával konkurenční kolegy a napadal je,“ dodal Pliska.

Znalci: osudnou ránu dostal při ústupu z auta

Podle znalců ale zavražděný osudnou ránu pravděpodobně dostal, až když byl na ústupu z auta. „Je to nesmysl. Byl rozjetý a já bránil jen svůj život. Napíchnout na nůž se mohl setrvačností, když jsem se jeho úderům snažil vyhnout,“ reagoval Pliska s tím, že nůž vozil jako pracovní nástroj na řezání papírů z tiskárny a používal ho i na svačiny.

Na dotaz soudce, proč tak velký nůž, odpověděl: „Byla to jen čínská napodobenina, bezcenná. Kdybych měl vozit nůž na svou obranu, vzal bych si úplně jiný, větší a doma takový mám,“ prohlásil Pliska, který byl v minulosti již třikrát soudně trestán mj. i za násilné trestné činy. Jednoho se dokonce dopustil jako revizor olomouckého dopravního podniku.

„Vždy však u soudu vyfasoval podmínku a pokaždé se ve zkušební době osvědčil,“ podotkl předseda senátu olomouckého KS Eduard Ondrášek a dodal, že trestán byl už i útočník, a to za výtržnictví.

Případ bude u KS pokračovat v pátek, kdy by mohl být vynesen i rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám