Hlavní obsah

Djerba, Kos a Marmaris – místa, kde si odpočinete

Novinky, EXIM tours

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu a ten, kdo rád tráví své volno u moře, kde dovolená díky podnebí a klimatu získá jiný rozměr, jistě řeší volbu destinace, kam se vydá. Přinášíme vám tři netradiční tipy, kam se vydat pro relax, pohodu, odpočinek a energii ze zářícího slunka a za přímořskými radostmi.

Relax

Článek

Djerba – to je především relax

Za solnou pánví Chott El Fejaj, uprostřed vod Středozemního moře, tři hodiny letu z Prahy, leží mystická zem, Djerba. Když během svých cest bájný Odysseus uviděl tento ostrov, zakotvil zde a vyslal své námořníky, aby doplnili zásoby. Nikdo z nich se však nevracel. S obavami se je vydal hledat a zjistil, že námořníci jsou v pořádku, jen z ostrova nechtějí odplout. Místní obyvatelé byli totiž velmi pohostinní a nabídli námořníkům „plody lotosu“. A co že to bylo za pokrm? Možná datle, možná však něco zcela jiného. Jisté však je, že tímto ostrovem byla právě Djerba.

Tunisko - Djerba

Sympatický ostrůvek dnes zdobí vzrostlá a svěží palmová vegetace a jeho více než 300 slunečních dnů v roce udělá radost všem odpočinek a pohodu hledajícím návštěvníkům. Dlouhé písečné pláže, klidné moře, majestátní olivovníky, atmosféra pohody a tolerance, vlídné zacházení, prodloužené léto, kvalitní a osvědčené hotely – to je dovolená na Djerbě. Nechte se okouzlit nedozírným, barvu měnícím mořem, které ostrov omývá ze všech stran, nastavte tvář djerbianskému slunci. Ostrov má mírnější podnebí než tuniská pevnina, vysokou vlhkost vzduchu, dlouhé léto a je tak ideální volbou pro všechny typy klientů.

Ty nejhezčí pláže leží na severu ostrova (Sidi Mehrez), severozápad a jihozápad ostrov a Maják Taguermess s útesy je výzvou pro milovníky potápění, nejvíce mělké moře je na jihu ostrova u tzv. Římské cesty (Al Kantara) a před městem Houmt Souk, kde mají své základny vyhlášené školy kitesurfingu. Nejúrodnější a nejzelenější oblastí jsou vesničky El May, Mahboubine a město Houmt souk. Houmt souk v sobě kombinuje kouzlo starého arabského města s působivými zastřešenými trhy (souky) a modrobílých pitoreskních uliček, které svádí k posezení u místní speciality, šálku vynikajícího mátového čaje.

Tunisko - Djerba

Golfistům udělá radost 27 jamkové hřiště, na své si zde přijdou milovníci vodních sportů, cyklisté, běžci, bruslaři na inlinech (nutno přivézt sebou) tak i dobrodruzi, ale i ti, kteří vyhledávají klidná zákoutí a soukromí. Nechte se okouzlit Djerbou a možná, podobně jako druzi bájného hrdiny Odyssea, zatoužíte zůstat a už nikdy neodjet.

Hotel Palais des Illes 4*, all inclusive, 8 dní od 14.490 Kč (22. 7. – 29. 7.)

Tunisko - Djerba

Kos – malebný ráj nejen pro cyklisty

Řecký Kos, rodiště Hippokrata, otce lékařství, je rozlohou menší, avšak o to bohatší na pamětihodnosti a turisticky atraktivní lokality. Navíc díky poměrně nížinatému povrchu je oblíbeným cílem všech, kteří se rádi vydávají na objevné pěší či cyklistické túry. Ostrov je propleten množstvím stezek, vhodných k dlouhým procházkám či vyjížďkám, ať už na kole nebo třeba na koni.

Pro Kos jsou charakteristické i dlouhé písečné pláže, které jej činí velmi oblíbeným cílem turistů ze všech koutů Evropy. Malebnost ostrova doplňuje jeho stále zelená vegetace, díky níž je Kos často nazýván zahradou Egejského moře. Je zde i mnoho pramenů, z nichž nejznámější termální Emprós Therma léčí kožní onemocnění a onemocnění dýchacích cest.

Hlavní, stejnojmenné město a přístav ostrova Kos, mozaika tradice, historie a moderní architektury, leží na severovýchodním pobřeží, jen na dosah ruky od tureckých břehů. Po velkém zemětřesení v roce 1933 bylo město opraveno a dnes tu naleznete množství zahrad, ulice jsou lemovány palmami, jsou zde i krásné písčité pláže, obchody, restaurace, taverny, diskotéky, půjčovny automobilů, motocyklů i kol. Ve městě a jeho těsné blízkosti je i několik pamětihodností, které určitě stojí zato navštívit (pevnost, staré město, antická Agora, Asklepion, Hippokratův platan). Ve večerních a nočních hodinách zase potěší procházka starým městem a posezení v některé z taveren. Při troše představivosti se můžete vžít do období, kdy na Kosu pobýval Hippokratés nebo Alexandr Veliký.

Hotel Princess of Kos 4*, all inclusive, 8 dní od 17.690 Kč (24.7. -31.7.)

Tunisko - Djerba

Vítejte na Egejské riviéře – Marmaris

Překrásné členité pobřeží, odlehlé zátoky s malými plážemi, přátelští obyvatelé a chutné čerstvé jídlo – to je Marmaris ve zkratce. Nachází se asi 160 km jižně od Bodrumu a 90 km severozápadně od letiště v Dalamanu. Léto zde trvá od května do října, a jak říkají místní, dobré počasí je zaručeno po celou dobu.

Marmaris byl ještě před 30 lety zcela neznámou rybářskou vesnicí, ve které se zbloudilec setkal tváří v tvář s typickým tureckým životem. Ovšem dnes Marmaris právem patří k těm nejlepším tureckým destinacím vůbec. Kouzelné letovisko, typické kopci posázenými borovými porosty, v sobě harmonicky snoubí přírodní krásy s ohromujícím nadšením pro současný život. Je lemováno sluncem prohřátými plážemi a omýváno průzračně čirým Středozemním mořem. Dovolená v této oblíbené destinaci se dá strávit jak odpočinkem na zlatavých plážích, tak aktivně prozkoumáváním krás a kultury letoviska.

Centrum Marmarisu nabízí bujarý noční život. Mladí lidé uvítají možnost návštěvy nespočtu nočních podniků. Starší páry a rodiny s dětmi si také přijdou na své – v okolí se nachází nespočet památek a zabavit se lze i nejrůznějšími sportovními a volnočasovými aktivitami. Křišťálové moře vyzývá k nejrůznějším vodním sportům, jako jsou jízda na vodních lyžích či šlapadlech, jachting nebo potápění. Nekončící pláž naopak láká k romantické procházce.

Tunisko - Djerba

Od elegantního přístavu po dlouhé pláži lze dojít až do sousedního letoviska Icmeler. Pláž je lemována pohádkovou promenádou se spoustou restaurací, barů a kaváren, kde se lze občerstvit nebo jen osvěžit a pokračovat dál. Takovou procházku si jistě vychutnají starší páry, rodiny s dětmi i zamilované páry. Významnou historickou památkou Marmarisu je osmanský hrad Marmara Kalesi, který byl postaven již v 15. století a nyní slouží jako muzeum. V tomto hradu na vás dýchne historická atmosféra a vězte, že lepší místo s výhledem na město, moře a pláže v Marmarisu nenajdete.

Od elegantního přístavu po dlouhé pláži lze dojít až do sousedního letoviska Icmeler. Pláž je lemována pohádkovou promenádou se spoustou restaurací, barů a kaváren, kde se lze občerstvit nebo jen osvěžit a pokračovat dál. Takovou procházku si jistě vychutnají starší páry, rodiny s dětmi i zamilované páry. Významnou historickou památkou Marmarisu je osmanský hrad Marmara Kalesi, který byl postaven již v 15. století a nyní slouží jako muzeum. V tomto hradu na vás dýchne historická atmosféra a vězte, že lepší místo s výhledem na město, moře a pláže v Marmarisu nenajdete.

Od elegantního přístavu po dlouhé pláži lze dojít až do sousedního letoviska Icmeler. Pláž je lemována pohádkovou promenádou se spoustou restaurací, barů a kaváren, kde se lze občerstvit nebo jen osvěžit a pokračovat dál. Takovou procházku si jistě vychutnají starší páry, rodiny s dětmi i zamilované páry. Významnou historickou památkou Marmarisu je osmanský hrad Marmara Kalesi, který byl postaven již v 15. století a nyní slouží jako muzeum. V tomto hradu na vás dýchne historická atmosféra a vězte, že lepší místo s výhledem na město, moře a pláže v Marmarisu nenajdete.Hotel Marmaris Resort & Deluxe, 5*, all inclusive, 8 dní od 15 390 Kč (16. 7. – 23.7.)

Hotel Sun Bay, 4*, all incluisve, 8 dní od 15 190 Kč (23. 7. – 30.7.)

Výběr článků

Načítám