Hlavní obsah

Novohradské hory – perla jižních Čech oceněná i seznamem UNESCO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vydejte se na výlet do Novohradských hor a nechte se okouzlit unikátně zachovalou přírodou, čistými prameny a malebnými vesničkami, mezi které patří i Dobrá voda. Na ploše 162 km2 si přijdou na své milovníci nenáročné dovolené, pěší turistiky a cyklistiky.

Novohradské hory

Článek

Přírodní park Novohradské hory je mimořádný především vysokým stupněm zachovalosti přírodního prostředí. Pyšní se rozsáhlými lesními ekosystémy, ukázkou poslední české divočiny, zádumčivými rašeliništi, unikátními prameništi a rybníky.

V roce 1564 proslavil tuto oblast zdejší léčivý pramen, jehož věhlas lázeňského místa později zdědil pramen objevený o něco níže v Dobré vodě. Oblast dala také vzniknout unikátnímu černému sklu – hyalitu.

Novohradské hory

Vydejte se prozkoumat poslední českou divočinu

Asi nejznámější novohradskou přírodní památkou je Žofínský prales. Spolu s nedalekým pralesem Hojná voda jsou nejstaršími rezervacemi ve střední Evropě. Hojnovodský prales je veden jako vzácný i na seznamu UNESCO. Nabízí tříkilometrovou naučnou stezku, která vás seznámí s faunou i flórou pralesa a jeho historií.

Zdolat byste určitě měli i nejvyšší vrchol české části Novohradských hor Kamenec (1.072 m). Je tvořen výraznými skalními hradbami a tak se, pokud chcete zdolat úplný vrchol, připravte na menší horolezecký výkon. Tipy na další výlety naleznete zde.

Ochutnejte místní prameny

V Novohradských horách se nacházejí unikátní prameniště. Zdejší prameny jsou velmi kvalitní a díky neagresivnímu geologickému podloží jen slabě mineralizované. Jsou proto vhodné pro každodenní konzumaci v každém věku. Nejznámějšími lokalitami pramenů jsou Dobrá voda a Hojná voda. První zmiňovaná obec dala název i známé české značce, která z Novohradských hor pochází – Dobré vodě.

Novohradské hory

Po stopách času

Kraj Novohradských hor má velmi bohatou historii. Minout byste neměli hrad v Nových Hradech s úchvatnou prohlídkou gotických interiérů, obrazové galerie nebo exponátů hyalitového skla nebo jednu ze tří posledních dochovaných opevněných vesnic v Evropě – Žumberk.

Ten, kdo se nakonec rozhodne a Novohradské hory navštíví, měl by vědět, že tato jedinečná oblast skrývá i jedno nebezpečí. Může uchvátit natolik, že je nutné se sem vracet.

Naplánujte si rodinnou dovolenou nebo výlet do Novohradských hor. Tipy a mapy naleznete zde.

Výběr článků

Načítám