Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: A děti mají po sladkostech - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Za pramalého zájmu médií prošla parlamentem novela školského zákona.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Ač začátek svého úřadování ministr Chládek zahájil mohutnou mediální aktivitou, nápad stíhal nápad a tisková konference tiskovou konferenci – legislativní výsledek je pramalý (což je ale nakonec dobře). Sněmovna řadu nejšílenějších pasáží zákona zamítla a novela se scvrkla na: zákaz nabízet ve školách „nezdravé potraviny“.

Podívejme se, jak takový zákaz nezdravého jídla do škol bude v praxi probíhat: Jsme vyspělá země s minimálním počtem úmrtí na otravu jídlem a vysokými standardy kvality potravin. Tj. vše, co se v naší republice prodává – musí splňovat poměrně přísná kritéria zdravotní nezávadnosti. Ve spolupráci MŠMT a ministerstva zdravotnictví nyní tedy zasedne komise a bude vytvářet seznamy ještě méně závadných potravin, které se budou smět nabízet ve školách dětem v automatu či bufetu.

Možná to vezmou podle abecedy. Č - čokoláda. Je zdravá nebo nezdravá? A vůbec cokoli sladkého? Asi nezdravé, ale bez sacharidů vám dojde energie. Co sádlo? Já jsem jako kluk jedl často chleba se sádlem a solí. Sůl je určitě nezdravá, ale zas je nad zlato, že. Je nezdravá sekaná, i když je dobrá a čerstvá? Musí pít děti jenom vodu nebo mohou i limču? A kterou?

Velké firmy samozřejmě nebudou chtít ztratit část trhu a celkem snadno prolobují, že jejich výrobky splňují veškerá zdravotní kritéria. A budou je hrnout do škol. Ideálně ještě, když přitom komise zakáže jejich konkurenta, který vyrábí skoro to samé.

To bude nějaká menší česká firma, která nebude mít tolik sil, právníků a expertů, aby se přes komisi prosadila. Ta bude mít smůlu. Trochu vzroste nezaměstnanost, trochu poklesne HDP.

Mimořádnou pakárnu budou mít ředitelé škol, protože se nepůjdou na hospitaci věnovat mladému kolegovi, ale budou studovat vyhlášku a seznam potravin. Řada z nich má automaty v pronájmu a bude smlouvy složitě vypovídat. Pak půjdou na inspekci do školního bufetu, který bude po tomto opatření ekonomicky dost trpět. Dítě, co bude mít 30Kč z domova – si holt nějaké ty cukrovinky koupí v cukrárně cestou ze školy. Paní ve školním bufetu se na to říďovi vykašle. „Však on to nebyl ani před tím zlatý důl …“

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Tak sláva Novele školského zákona, jistě brzy předeženeme v matematice ten Singapur a Čínu. Máme našlápnuto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám