Hlavní obsah

Potápěč plaval tři hodiny ke břehu, cestou ho pronásledoval žralok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiatřicetiletý Brit se vydal s kamarádem lodí do Žraločí zátoky v Západní Austrálii, kde následně lovil harpunou ryby. Když spatřil žraloka, ihned se vynořil nad hladinu a hledal loď. Ta mu však zmizela z obzoru, a tak mu nezbylo nic jiného než k 7,5 kilometru vzdálenému břehu doplavat. Následně se o něj postarali záchranáři, napsal server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Žralok tygří.

Článek

John Craig se do Austrálie přestěhoval před dvěma lety, lákal ho tamní podmořský svět. Příjemné potápění, které prokládal lovem ryb harpunou, se však zvrhlo v boj o život, když pod hladinou zahlédl obrovského žraloka.

Chtěl se dostat zpět do bezpečí na kamarádovu loď, ta mu však zmizela z obzoru. Zoufale volal o pomoc, marně. Po chvíli zjistil, že si musí poradit sám, a vyrazil na dlouhou cestu ke břehu.

Podle Craiga se jednalo asi o čtyřmetrového žraloka tygřího. „Byl jsem přesvědčený, že to mám spočítané. Břeh byl daleko a žralok byl neuvěřitelně blízko. Nepochyboval jsem, že zemřu,“ řekl Craig serveru BBC.

Útoky žraloka tygřího na člověka jsou časté

Žralok mu dělal společnost asi 15 minut a poté zmizel. Craig však plaval další tři hodiny, než dorazil ke břehu. Tam zjistil, že záchranná operace už je v plném proudu. Aby si ho však záchranáři z letadla všimli, musel se dostat na vyvýšené místo, což mu trvalo další půlhodinu.

„Nemohl jsem uvěřit, že zvládl uplavat 7,5 kilometru tak rychle. Když máte v patách žraloka, tak se to ale dá pochopit,“ řekl jeden ze záchranářů.

Server BBC tvrdí, že Craigova loď měla mechanickou závadu, jeho kolega je však v pořádku. Podle databáze International Shark Attack File má žralok tygří na svém kontě druhé největší množství útoků na člověka.

Reklama

Výběr článků

Načítám