Hlavní obsah

NASA zveřejnila působivé záběry polární záře v rozlišení 4K

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil záběry polární záře tak, jak je může vidět jen pár lidí, a to konkrétně astronautů přítomných na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Úřad podobná videa zveřejňuje poměrně pravidelně, tentokrát se však jedná o jednu premiéru – záběry jsou totiž dostupné v ultravysokém 4K rozlišení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila záběry polární zářeVideo: Reuters

 
Článek

Pro NASA je to taková menší oslava ke spuštění nového videokanálu zaměřeného právě na 4K videa. Video v originálním rozlišení je k vidění zde.

Polární záři ve vysoké atmosféře vyvolávají masivní erupce slunečních skvrn. Při nich mrak částic slunečního větru letí vesmírem, až se během své cesty potká s magnetickým polem Země.

Pole modré planety jej odrazí dál do vesmíru, část částic ale zůstane v atmosféře. Ty jsou pak po spirálách stáčeny směrem k magnetickým pólům Země. Sluneční vítr působí vzájemně s atmosférou, zpravidla ve výškách od 80 do 1000 km nad zemským povrchem, výsledkem je pak polární záře.

Mezi oblasti s nejvyšším výskytem patří mimo jiné Norsko, Finsko, Island, Kanada či Aljaška. Na nově zveřejněném videu je jak aurora borealis, tak aurora australis, tedy severní i jižní záře.

Reklama

Související články

Pohled z ISS na masivní bouři

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se mohou na naši planetu dívat z jedinečné perspektivy. Někdy se o tento působivý pohled podělí, jako třeba...

Výběr článků

Načítám