Hlavní obsah

V Německu našli přes 100 let starý vzkaz v láhvi

– Londýn/Berlín

Více než 100 let starý vzkaz v láhvi objevila jedna turistka na pláži německého ostrova Amrum v Severním moři. Pohlednici se vzkazem v angličtině, němčině a nizozemštině poslala zpět odesílateli, učené společnosti z Británie, která láhev kdysi vypustila v rámci experimentu. Informoval o tom místní list Amrum News.

Foto: Profimedia.cz

Nálezkyně získala od britské společnosti MBA certifikát a jeden symbolický šilink. Ilustrační foto

Článek

Láhev se vzkazem před více než 100 lety vypustila z anglického přístavu Plymouth Marine Biological Association of United Kingdom (MBA), učená společnost, která se dodnes zabývá podmořskou biologií. Mezi lety 1904 až 1906 se takto ve vodách Severního moře ocitlo více než 1000 láhví se vzkazy, které měly posloužit výzkumu mořských proudů a výskytu ryb.

Turistka láhev při procházce na pláži nalezla už v dubnu, nikoho o ní ale neinformovala. Sami obyvatelé Amrumu se o pravděpodobně nejstarší láhvi se vzkazem, která se dostala k jejich ostrovu, dozvěděli až nyní z britského tisku.

„Dřív tu na pláži končilo mnoho zboží ze ztroskotaných lodí,” poznamenal zástupce místní turistické kanceláře.

Nálezkyně od britské společnosti MBA získala certifikát a jeden symbolický šilink, který jako odměnu za zpětné zaslání vzkazu s vyplněnými údaji o místě a okolnostech nálezu sliboval badatel George Parker Bidder, který láhve na počátku 20. století vypouštěl.

Dosud nejstarší v Německu nalezený vzkaz v láhvi pocházel z roku 1913 a nalezen byl loni v kielské zátoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám