Hlavní obsah

Za jediný cent zaplatil sběratel 62 miliónů

Novinky, vps

Za v přepočtu 62 miliónů korun se v aukci prodala jednocentová mince z roku 1792, u níž se ví jen o deseti existujících exemplářích. Jedná se o rekordní částku za minci této nominální hodnoty, uvedla agentura Reuters.

Sběratel koupil vzácnou jednocentovou minci za 2,6 miliónu dolarůVideo: Heritage Auctions, Novinky/Reuters

 
Článek

Mince označovaná jako „Birch Cent“ po jejím rytci Robertu Birchovi patřila mezi prototypy jednocentovek vyražených pro Spojené státy americké. Ta, kterou minulý čtvrtek dražil aukční dům Heritage Auctions, je podle jejího nového majitele v nejlepším stavu ze všech deseti existujících.

„Je to ta nejlepší z nejlepších. Byl jsem úplně uchvácen tím, abych ji získal. Upřímně, očekával jsem, že se prodá za mnohem víc. Je to počátek našeho mincovnictví,“ uvedl výherce aukce Kevin Lipton, který je sběratelem mincí a také se živí jejich prodejem. Svůj nový přírůstek si ale plánuje nechat, věří totiž, že výrazně poroste jeho hodnota.

Částka 2 585 000 dolarů, za níž se mince vydražila, je rekordem za jednocentovou minci. Ten předchozí byl o 200 tisíc dolarů nižší a došlo k němu o pouhý den dříve ve stejném aukčním domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám