Hlavní obsah

Tisíce lidí viděly ohnivou kouli na noční obloze

Novinky, vps

Pořádné pozdvižení způsobil jasný meteor, který v sobotu večer proletěl nad Texasem. American Meteor Society, zabývající se sledováním a výzkumem meteorů, obdržela více než 200 hlášení o pozorování ohnivé koule na obloze, uvedl server CNN. Další tisíce lidí pak o jevu diskutovaly na sociálních sítích.

BEZ KOMENTÁŘE: Meteor nad Texasem

 
Článek

„Byl tak jasný, že ho zachytila i kamera NASA umístěná 800 kilometrů daleko v horách v Novém Mexiku, což je velmi neobvyklé,“ uvedl Bill Cooke z oddělení NASA, které se zabývá meteory.

Na základě získaných dat Cooke určil, že meteoroid (kosmické těleso, které při průletu atmosférou způsobuje světelný jev nazývaný meteor) měl v průměru minimálně 1,2 metru a vážil necelé dvě tuny. Je možné, že některé jeho části dopadly na zem. Pokud to bude možné, vyšetřovatelé se je podle Cooka pokusí najít.

BEZ KOMENTÁŘE: Padající meteor zachytily kamery na letišti a v přístavu

Jiný jasný meteor se objevil minulý týden v západní části Japonska, kde jeho pozorování hlásili lidé z několika prefektur. Na některých záběrech se jevil jako zelený, na jiných zase jako oranžový. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám