Hlavní obsah

Rybář chytil živoucí fosilii

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Životní a nutno dodat, že nechtěný úlovek se podařil americkému rybáři Carlu Mooreovi. Do své sítě na krevety totiž chytil žraloka šotka (Mitsukurina owstoni). Tento málo prozkoumaný druh je někdy označován jako živoucí fosilie, neboť se během svého vývoje téměř nezměnil, a vypadá tak prehistoricky.

Foto: NOAA/Carl Moore

Žralok šotek, kterého chytil Carl Moore u Floridy

Článek

Moore chytil žraloka asi 15 kilometrů od floridského Key West. Naposledy byl tento druh chycen v Mexickém zálivu v roce 2002.

Americký rybář netušil, o jak vzácný úlovek se jedná. „Ani jsem nevěděl, co to je. Nezměřil jsem ho, protože měl docela děsivé zuby, které by mohly napáchat škodu,“ citoval v pátek rybáře list Houston Chronicle.

BEZ KOMENTÁŘE: Žraloka šotka natočil potápěč v roce 2010 u Japonska

Američan žraloka zakrátko pustil zpět do vody. Naštěstí předtím stihl pořídit pár snímků pomocí svého mobilního telefonu. Žraloka chytil už 19. dubna, fotografie ale zaslal odborníkům z amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) až minulý čtvrtek.

„Je to úžasná zpráva. Je to teprve druhé potvrzené pozorování v Mexickém zálivu. Většina exemplářů je totiž nalezena v okolí Japonska nebo v Indickém oceánu a okolo Jižní Afriky,“ řekl odborník na žraloky z NOAA John Carlson.

Vědci jsou na jednu stranu rádi, že Moore pustil žraloka zpět do vody, mrzí je však, že neměli šanci dozvědět se o tomto hlubokomořském predátorovi více.

„Ani nevíme, jak staří můžou být a jak rychle rostou,“ řekl Carlson, který z fotek odhaduje, že se jednalo o samičku velkou asi pět metrů, což je více, než odborníci u tohoto druhu považovali za běžné.

Foto: NOAA/Carl Moore

Před puštěním žraloka zpět do vody stihl udělat Moore pár snímků na svůj mobilní telefon

Pro žraloka šotka je typický nápadný bodec nad čelistmi. Ty dokáže tato paryba při lovu protáhnout téměř až na úroveň bodce. Barva žraloka je růžová, což ho podle biologa Davida Shiffmana dělá ve velkých hloubkách téměř neviditelným pro jeho kořist.

„Lidé z NOAA řekli, že jsem nejspíš jedním z 10 lidí, kteří viděli zástupce tohoto druhu živého,“ řekl Moore, pro něhož se za 50 let chytání krevet jedná o jednoznačně nejlepší úlovek. Rybář dodal, že nad puštěním žraloka zpět do vody ani chvíli neváhal.

Reklama

Výběr článků

Načítám