Hlavní obsah

Zoo Praha ukázala mládě vzácného papouška. Vypadá bizarně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kakadu palmový, potomek ptáků zabavených před několika lety pašerákům, se vylíhl v úterý 1. října. Chovatelé ho v pražské zoologické zahradě museli odchovat uměle. Fešák s tmavým peřím musí z opelichaného mláděte teprve vyrůst. To však nemění nic na tom, že je jeho odchov v ČR unikátní.

Foto: Zoo Praha, ČTK

Mládě kakadua palmového z pražské zoo.

Článek

Červené tváře a nepřehlédnutelnou chocholku na hlavě bude mít stejně jako ostatní ptáci jeho druhu také dvouměsíční kakadu palmový z pražské zoo. Návštěvníci tady mohou kakadua palmového vidět už pět let. V roce 2008 totiž zoologická zahrada převzala ptáky, kteří byli zabaveni pašerákům. Samice ovšem snesla vejce až letos v létě.

„Byla to senzace, protože jiné české zoo se nic podobného ještě nepovedlo a v Evropě se tento poddruh naposledy rozmnožil v roce 2010,“ vysvětlil ředitel zahrady Miroslav Bobek.

Protože rodiče snůšku opustili, museli zakročit chovatelé a mládě odchovat uměle. Nejprve každou hodinu a půl, později každé čtyři hodiny ptáče krmili speciální směsí. „Kaše obsahuje průmyslově vyráběnou směs pro mláďata papoušků, makadamový a palmový olej, vařenou brokolici, lactobacily, aviární enzymy a další složky,“ popsal kurátor ptáků Antonín Vaidl.

Foto: Zoo Praha, ČTK

Malý kakadu palmový musí ještě vyrůst, než se ukáže turistům.

Prozatím je mládě i nadále v rukou chovatelů, později bude žít s dospělými ptáky. V Zoo Praha má zůstat. Nejspíš se časem přemístí do nové expozice exotického ptactva. Přirozeně obývá kakadu palmový deštné pralesy Nové Guineje. Ve volné přírodě ohrožuje tento druh mimo jiné lov.

Reklama

Výběr článků

Načítám