Hlavní obsah

Zemřela žena uvězněná v těle batolete

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 20 let zemřela Američanka Brooke Greenbergová, která trpěla vzácnou poruchou DNA. Kvůli ní nikdy nevyrostla a nezestárla. I přes svůj věk vypadala stále jako batole a její mentální vyspělost odpovídala dítěti ve věku devíti měsíců až jednoho roku. Lékařům se nikdy nepodařilo přijít na příčinu jejího stavu.

BEZ KOMENTÁŘE: Brooke Greenbergová vypadala stále jako malé dítě

 
Článek

Brooke zemřela minulý týden, informoval v pondělí server New York Daily News. Pohřeb se konal v neděli, příčinu úmrtí rodina nezveřejnila.

„Zatímco okolní svět mohl vnímat vzhled Brooke a být zaskočen jejím stavem, rodině přinášela radost a lásku. Její rodiče, sestry a široká rodina ji zahrnovali láskou a respektovali její důstojnost během celého života,“ řekl údajně rabín Andrew Busch během pohřbu.

Problémy už od narození

Na svět přišla Brooke o měsíc dříve, než měla, a vážila pouze dva kilogramy. Narodila se navíc s kyčelní dysplazií a brzy proto musela podstoupit operaci. Kolem dvou let věku pak její rodiče po sérii zdravotních obtíží poznali, že s ní není něco v pořádku.

Asi v pěti letech přestala růst a od té doby se nezměnila. Měřila jen 76 centimetrů, nemluvila a vydávala jen nesrozumitelné zvuky, stále měla mléčné zuby. Potravu pak kvůli příliš malému jícnu přijímala hadičkou zavedenou do žaludku.

Pro lékaře byla záhadou

Během života ji podle serveru ABC News postihlo mnoho vážných zdravotních problémů, z nichž se často nevysvětlitelně uzdravila. Například utrpěla mrtvici, po níž nebylo po několika týdnech ani stopy. Ve čtyřech letech pak upadla na 14 dní do kómatu. Příčinou měl být nádor na mozku, ten ale po probuzení zmizel.

Její rodiče navštívili mnoho renomovaných specialistů v naději, že jejich dceři pomůžou. Před třemi lety si lékaři mysleli, že na základě porovnání dívčiny DNA s genetickou informací zdravých lidí by mohli odhalit příčinu vzácné poruchy, ale neuspěli. Její stav tak označovali pouze jako „Syndrom X“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám