Hlavní obsah

Archeologové hlásí nález roku. V Guatemale objevili obří mayský vlys

Novinky, Jakub Kynčl
Flores

Mayští archeologové ohlásili ve středu výjimečný nález, který uchvacuje zejména tím, jak je skvěle dochovaný. Na guatemalském nalezišti Holmul totiž objevili vlys o velikosti osm krát dva metry, který zobrazuje korunovaci mayského panovníka. Monumentální výjev se nachází na vnější stěně hrobky a je podle archeologů dochovaný z neuvěřitelných 95 procent.

Foto: Proyecto Arqueologico Holmul, Francisco Estrada-Belli, ČTK/AP

Archeologové slaví velký nález. Velký významem i rozměry.

Článek

Vlys nacházející se na jedné straně hrobky postavené uvnitř pyramidy byl původně vyveden v červené barvě, s modrými, žlutými a zelenými detaily. Vyobrazuje tři muže, kteří na sobě mají ptačí čelenky, jsou ozdobeni nefritovými šperky a sedí se zkříženýma nohama nad hlavou ducha hor.

Podle archeologa Franciska Estrada-Belliho, který výkopy na tomto nalezišti vede už dlouhá léta, výjev znázorňuje korunovaci nového panovníka někdy okolo roku 590 našeho letopočtu. Práci archeologova týmu mimo jiné podpořil grant udělený od National Geographic Society.

Naleziště Holmul se nachází v oblasti Petén, nedaleko dalších nalezišť Tikal, Yaxhá (Guatemala) či Xunantunich a El Pilar (Belize).

Foto: Proyecto Arqueologico Holmul, Francisco Estrada-Belli, ČTK/AP

Vlys je velmi dobře dochovaný.

„Až do teď jsme neměli žádné detaily ceremonie jmenování krále tak, jak máme tady,” uvedl Estrada-Belli.

Součást války mezi Tikalem a Calakmulem

Nález přichází v době, kdy archeologové odhalují více zajímavých detailů ohledně legendární války mezi dvěma hlavními královstvími v mayském světě. První mělo centrum na bájném Tikalu, který znají fanoušci Hvězdných válek jako základnu rebelů. Druhé, království Kaan (nazývané též Hadí království), sídlilo ve městě Calakmul, které se nachází na území dnešního Mexika.

Boje mezi těmito dvěma městy a jejich spojenci trvaly staletí. Ti, kteří prohráli, byli obětováni, často právě v menších městech, jako je právě Holmul. Nápis na vlysu značí, že celé dílo je věnované mocnému králi v nedalekém Hadím království. Jméno krále je Ajwosaj Chan K'inich. Nález tak jen potvrzuje, že Holmul jako spojenec opustil Tikal a přidal se na stranu Hadího království.

Příští sezónu budou pokračovat

Estrada-Belli uvádí, že se jeho tým vrátí do Holmulu opět příští sezónu, kdy plánuje udělat více vykopávek okolo hrobky a zkontrolovat zachovalost vlysu, který byl z bezpečnostních důvodů zakryt. Nález byl prý učiněn při výkopech z příkopu, který vyhloubili patrně lupiči pátrající po artefaktech. Ti však kopali ve špatném směru.

Foto: Proyecto Arqueologico Holmul, Francisco Estrada-Belli, ČTK/AP

Archeologové slaví velký nález. Velký významem i rozměry.

„Šťastně jsme kopali jiným směrem. Všechna má tajná přání se naplnila,” dodal Estrada Belli.

Vlys

Je to architektonický pojem, jde o vodorovný pás na budovách, který je vyplněný figurálním, rostlinným nebo ornamentálním reliéfem, případně zdobený malbou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám