Hlavní obsah

Zemřel vynálezce Twisteru

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Ve věku 82 let zemřel Američan Charles Foley, vynálezce jedné z nejpopulárnějších společenských her na světě – Twisteru. O úmrtí, ke kterému došlo 1. července, informoval ve čtvrtek Foleyho syn Mark.

BEZ KOMENTÁŘE: Takhle se hraje Twister

 
Článek

Foley zemřel v pečovatelském domě v Minneapolis, napsala agentura AP. Dlouho žil v Severní Karolíně, ale před šesti lety se vrátil kvůli zhoršujícímu se zdraví zpět do své oblíbené Minnesoty, aby byl blíž rodině. Trpěl totiž Alzheimerovou chorobou.

Foleyho a jeho spolupracovníka Neila Rabense si najala v polovině 60. let minulého století jedna společnost z města Saint Paul, která chtěla rozšířit své pole působnosti o hračky. Vynálezci tak přišli s hrou, která se hraje na podložce s různě barevnými kruhy, na něž hráči umisťují své ruce a nohy.

„Táta chtěl vymyslet hru, která by rozjasnila každou párty. Původně to nazývali Pretzel (Preclík), ale poté hru prodali firmě Milton Bradley, která přišla se jménem Twister,“ popsal Mark Foley vznik hry.

Je to prodejní hit

Hra se stala senzací poté, co ji ve svém pořadu The Tonight Show hrál slavný moderátor Jimmy Carson společně s herečkou Evou Gaborovou. Dnes hru vyrábí společnost Hasbro a uvádí, že i téměř 50 let po jejím uvedení na trh se stále výborně prodává.

Podle svého syna Charles Foley na hře nevydělal moc peněz, ale zdálo se, že ho to nikdy netrápilo. Nebyl to jeho první a zdaleka ani poslední vynález. Celkem během svého života držel 97 patentů.

„Nikdy nepřestal s legrací. Snažil se myslet jako mladí lidé. Nechtěl vyrůst a vždy si zachovával svůj pohled na svět skrz oči dítěte,“ dodal Mark Foley.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám