Hlavní obsah

Muž najel ve svém autě už skoro pět miliónů kilometrů

Novinky, Jakub Kynčl
New York

Když dnes s autem najedete 300 000 kilometrů, je to považováno za slušný standard. Jenže některé starší automobily mají své limity někde úplně jinde. Dvaasedmdesátiletý Američan Irvin Gordon najel se svým volvem už takřka tři milióny mil (bezmála pět miliónů kilometrů) a vypadá to, že automobil ještě není ani zdaleka u konce svých sil.

Foto: Profimedia.cz

Irvin Gordon u svého Volva P1800S.

Článek

Učitel v penzi z newyorského Long Islandu si pořídil nové červené Volvo P1800S v roce 1966. A ačkoliv v autě už ujel ekvivalent 120 obvodů zeměkoule, trvá na tom, že se mu vozidlo zatím ještě nikdy nesesypalo. Přiznává ale, že aby ho udržel v podobné kondici, byla nutná pořádná údržba. Vždyť jen olej ve svém voze vyměnil už 857krát, tekutinu do automatické převodovky už doléval také mnohokrát – spotřeboval už 150 lahví.

Gordon je se svým vozem v Guinnessově knize rekordů už od roku 2002. Nyní je pouhých šest tisíc mil (devět tisíc kilometrů) od třímiliónového milníku. Vozidlo zakoupil ve svých 25 letech za 4150 dolarů. A investice se mu bohatě vracejí. Původně si chtěl koupit kupé stejné značky, ale protože bylo příliš drahé, skončil nakonec u svého volva. Pouze se rozhodl připlatit si za jeden nadstandard a dopřál si AM/FM rádio.

Foto: Profimedia.cz

Svůj vůz by americký penzista nevyměnil ani za milión.

Přední nárazník Gordonova vozidla zdobí odznáčky, které ukazují, kolik už se svým čtyřkolovým miláčkem najel. Dokonce i poznávací značka dává vědět, že se muž projíždí v rekordním vozidle – zní "MILNMILER", tedy mílový milionář. O Gordonovi a jeho autě se v médiích píše poměrně pravidelně. Mílová hranice tří miliónů je však opravdu výjimečnou událostí.

Jezdí i jen za dobrou kávou

Gordon stáří vozidla nepodceňuje a v kufru neustále vozí velké množství součástek, které by mohl potřebovat, kdyby se mu na cestách něco v autě pokazilo. Cesty autem po Americe miloval už jako malý a v dospělosti v nich bohatě pokračoval. Se svými dvěma dcerami jezdil v tomto autě do té doby, než dívenky vyrostly. Nyní je Gordon rozvedený a na své cesty vyráží sám. Překonat hranici prvního miliónu mil mu zabralo 21 let, druhý milión pak pokořil za dalších 15 let. Třetí milión nyní zřejmě padne po 11 letech během několika týdnů.

Dvaasedmdesátiletý Američan najel se svým volvem skoro pět miliónů kilometrůVideo: Novinky/Reuters

Penzista má aktuální roční nájezd zhruba 85 až 100 tisíc mil (137–161 tisíc kilometrů). Na většinu cest se vydává kvůli nejrůznějším přehlídkám automobilů, ale často si někam vyjede stovky mil i jen na dobrou kávu. "Měl jsem kávu v úplně každém státě USA," uvádí muž, který nikdy nenechá svého červeného přítele řídit někým jiným. "Proto jsem také koupil svým dcerkám jejich vlastní auta," dodává Gordon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám